Harris tiba di Paris bagi rundingan

PARIS, 9 NOV – Naib Presiden Amerika Syarikat, Kamala Harris tiba di Paris hari ini dalam misi untuk memulihkan lagi hubungan dengan Perancis selepas krisis tercetus oleh pembatalan kontrak kapal selam.

Semasa lawatan empat hari tersebut, lawatan ketiga di luar negara semasa memegang jawatan, Harris akan bertemu Presiden Perancis, Emmanuel Macron dan menghadiri forum kedamaian bersama pemimpin dunia lainnya.

Dia juga dijangka akan menyertai persidangan mengenai Libya dan majlis ulang tahun memperingati berakhirnya Perang Dunia Pertama. Kunjungannya dibuat selepas perselisihan antara Perancis dan Amerika Syarikat (AS) pada September apabila Australia membatalkan perjanjian berbilion dolar bersama Perancis dan memeterai perjanjian bersama AS.

“Saya tidak sabar untuk mengadakan rundingan produktif bagi mengukuhkan semula hubungan kami,” Harris berkata semasa tiba. Lawatan tersebut diumumkan selepas perselisihan mengenai kapal selam dan dibuat selepas Setiausaha Negara, Antony Blinken dihantar pada awal Oktober dalam usaha memperbaiki hubungan.

Presiden Joe Biden turut mencari jalan untuk meredakan pertelingkahan dengan pertemuan bersama Macron bulan lalu, memberitahu pemimpin Perancis bahawa kerajaannya ‘cuai’ dalam mendapatkan perjanjian kapal selam bersama Australia. Perjanjian, yang dikenali sebagai AUKUS, adalah sebahagian daripada perjanjian strategik bersekutu antara AS, Australia dan Britain.

Harris akan bertemu Macron esok, dan dijangkan untuk mengesahkan langkah Biden, termasuk rundingan mengenai kemungkinan bantuan AS terhadap misi ketenteraan Perancis menentang pemberontak di Sahel, dan rancangan meningkatkan keupayaan pertahanan Eropah.

Selain itu, dia juga akan menghadiri sesi khas di forum untuk rangka kerja perundangan bagi syarikat Internet, tambah pegawai Perancis.

Sebelum pulang ke Washington, Harris akan mengambil bahagian dalam Persidangan Perancis mengenai Libya. – AFP

Kamala Harris tiba di Paris hari ini dalam misi untuk memulihkan lagi hubungan dengan Perancis selepas krisis tercetus oleh pembatalan kontrak kapal selam. – AP