Harry, Meghan senarai hitam tabloid UK

LONDON, 20 APRIL – Putera Harry dan isteri Meghan menyenaraihitamkan empat tabloid British semalam, menuduh mereka menyiar artikel yang ‘diputerbelitkan, palsu dan bersifat melampau’, lapor media UK.

Dalam sepucuk surat kepada editor akhbar Sun, Daily Mail, Mirror dan Express, pasangan itu, yang telah mengundurkan diri sebagai anggota senior kerabat Diraja Britain, berkata ‘tidak adanya kerjasama dan penglibatan sifar’ dengan akhbar berkenaan, kata Guardian.

“Dasar ini bukan mengenai mengelak kritikan. Ia bukan mengenai memutuskan perbualan awam atau menapis laporan sahih,” menurut salinan surat yang dikongsi oleh wartawan media Financial Times, Mark Di Stefano di Twitter.

Namun mereka tidak mahu diperalatkan sebagai ‘mata wang untuk ekonomi penuh dengan umpan dan putar belit.”

“The Duke dan Duchess of Sussex telah melihat hidup orang yang mereka kenal, serta orang yang tidak dikenali, menjadi hancur tanpa alasan, selain gosip bertujuan menambah pendapatan periklanan,” menurut satu petikan yang disiar oleh Guardian.

Akhbar menyifatkan surat sebagai ‘serangan ke atas sebahagian besar media.’

Dalam mesej mereka kepada editor, pasangan itu berkata dasar baharu mereka tidak membabitkan semua media dan mereka akan terus bekerjasama dengan wartawan di seluruh dunia. – AFP

Gambar bertarikh 5 Mac menunjukkan Putera Harry dan Meghan tiba untuk menghadiri Anugerah Endeavour Fund di Mansion House di London. – AFP