Harungi perjalanan 43 jam pulang ke tanah air

BANGKOK, 5 APRIL – Asalkan dapat pulang ke tanah air, sekumpulan pelajar Malaysia yang menjalani latihan industri di Chiang Mai yang terletak di utara Thailand, sanggup mengharungi perjalanan memenatkan hampir 43 jam, sebelum tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), awal pagi tadi.

Pelajar Tahun Tiga Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA), Muhammad Izzat Azkwan Samudin, 22, bersama-sama 11 rakan universitinya menjalani latihan industri di kilang-kilang memproses makanan di Chiang Mai, bermula 19 Jan lepas, namun terpaksa menamatkan latihan industri lebih awal berikutan penularan wabak COVID-19 yang semakin membimbangkan di negara berkenaan.

Mereka menaiki dua van disewa dari Chiang Mai pada 7 pagi (waktu tempatan) Jumaat lepas dan tiba di Bangkok pada 4:30 petang hari yang sama.

Pada mulanya, mereka dijadual menaiki pesawat khas
Malaysia Airlines MH783 dari Bangkok ke KLIA pada Sabtu, 5:50 petang (waktu tempatan), namun mengalami kelewatan dan hanya berlepas dari Lapangan Terbang Suvarnabhumi pada 10:45 malam (waktu tempatan) dan tiba di tanah air kira-kira 2 pagi tadi (waktu Malaysia).

“Walaupun perjalanan ini mengambil masa agak lama, kami semua gembira dan bersyukur kerana dapat pulang ke pangkuan keluarga masing-masing,” kata Pelajar Fakulti Biosumber dan Industri Makanan yang berasal dari Selangor itu, kepada Bernama ketika ditemui di Lapangan Terbang Suvarnabhumi.

Sebaik tiba di KLIA, mereka terus dibawa menggunakan bas ke pusat kuarantin yang ditetapkan kerajaan Malaysia dan menjalani tempoh kuarantin selama 14 hari sebelum dibenarkan pulang ke rumah masing-masing.

Kumpulan pelajar itu merupakan antara 101 rakyat Malaysia yang menuntut dan bertugas di Thailand yang menaiki pesawat khas Malaysia Airlines pulang ke tanah air, berikutan kebanyakan syarikat penerbangan membatalkan sementara penerbangan berikutan pandemik COVID-19. – Bernama