Wednesday, April 17, 2024
31 C
Brunei

  -

  Hasil dan keuntungan Amazon dalam kedudukan terbaik sebelum cuti

  NEW YORK, 27 OKT – Amazon pada kelmarin melaporkan hasil dan keuntungan yang kukuh daripada bulan-bulan musim panas yang dipacu oleh pertumbuhan dalam jualan dalam talian dan perniagaan pengiklanannya.

  Bagi tiga bulan yang berakhir pada 30 September, syarikat itu berkata ia memperoleh pendapatan AS$143.1 bilion, peningkatan 13 peratus berbanding tempoh yang sama tahun lepas.

  Amazon memperoleh AS$9.9 bilion dalam keuntungan, mengatasi jangkaan penganalisis dan menghantar sahamnya lebih tinggi dalam dagangan selepas waktu kerja.

  Dalam satu kenyataan yang disediakan, Ketua Pegawai Eksekutif Amazon, Andy Jassy berkata syarikat itu mempunyai suku yang kukuh kerana perniagaan pengiklanannya berkembang dengan pesat dan ia meningkatkan kelajuan penghantarannya.

  Penghantaran kepada pelanggan Prime Amazon telah menjadi lebih pantas di bawah model di mana gudang di lapan wilayah di seluruh negara memberi perkhidmatan kepada kawasan yang lebih kecil. Pada panggilan dengan pemberita pada hari kelmarin, Ketua Pegawai Kewangan Amazon, Brian Olsavsky berkata, tahun ini, pakej dihantar pada kelajuan terpantas pernah berlaku untuk pelanggan Amerika Syarikat (AS).

  “Kami bersedia untuk menjadikan ini musim cuti yang hebat untuk pelanggan,” kata Olsavsky, sambil menambah rangkaian operasi dan inventori Amazon berada dalam ‘kedudukan terbaik’ yang pernah menuju ke musim cuti.

  Secara keseluruhannya, pengguna telah menunjukkan daya tahan dalam perbelanjaan mereka walaupun kadar faedah meningkat dan inflasi yang sangat tinggi yang semakin berkurangan sejak tahun lepas.

  Tidak termasuk perubahan dalam kadar pertukaran asing, Amazon berkata kelmarin perniagaan runcitnya meningkat sebanyak 6 peratus pada suku ketiga.

  Ia dirangsang oleh acara jualan Prime Day popular syarikat yang diadakan pada bulan Julai. Amazon juga melihat permintaan pelanggan yang kukuh merentas kategori seperti barangan kecantikan, kesihatan dan penjagaan diri, kata Olsavsky.

  “Tetapi kami masih melihat pelanggan berhati-hati tentang harga, berdagang turun di mana mereka boleh dan mencari tawaran,” katanya.

  Hasil daripada acara jualan lain yang diadakan awal bulan ini untuk ahli Perdana akan dimasukkan ke dalam pendapatan Amazon untuk tempoh Oktober-Disember. – AP

  Amazon pada kelmarin melaporkan hasil dan keuntungan yang kukuh daripada bulan-bulan musim panas yang didorong oleh pertumbuhan dalam jualan dalam talian dan perniagaan pengiklanannya. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Pemimpin China, Jerman bincang krisis Ukraine

  BEIJING, 17 APRIL - Presiden China, Xi Jinping bertemu dengan Canselor Jerman, Olaf Scholz di Wisma Tetamu Diaoyutai Beijing, kelmarin. Pemimpin kedua-dua negara bertukar-tukar pandangan...