Tuesday, October 4, 2022
26.2 C
Brunei

Hasil pewarna biru daripada tumbuhan indigo

-

KOREA SELATAN – Lebih 1,000 tahun warga Korea telah mewarnakan fabrik dan Hanji menggunakan pewarna indigo, salah satu sumber pewarna biru semula jadi tertua, diperbuat daripada daun tumbuhan indigo.

Tumbuhan indigo, yang dipanggil jjok di Korea, bukan sahaja menambah intensiti warna biru yang berbeza-beza pada pakaian Korea, tetapi kain dengan pewarna biru juga menghalau nyamuk, ular dan kutu.

Ekstrak daripada daun juga telah digunakan untuk merawat pelbagai penyakit kulit dan pernafasan.

Lima warna alam semula jadi iaitu biru, putih, merah, hitam dan kuning dapat ditemui pakaian tradisional Korea, hanbok, termasuk gaun perkahwinan.

Warna dalam pakaian kanak-kanak membawa keseimbangan dengan alam semula jadi iaitu biru untuk musim bunga, putih untuk musim luruh, merah untuk musim panas, hitam untuk musim sejuk dan variasi warna kuning yang mewakili tanah.

Choi Ok-ja menuai tanaman nila di ladang organik. – ANN/The Korea Herald
Daun tumbuhan indigo bertukar menjadi ekstrak ninam yang kemudiannya ditapai untuk dijadikan pewarna indigo. – ANN/The Korea Herald
Choi Ok-ja ketika ditemui di Andong, Wilayah Gyeongsang Utara. – ANN/The Korea Herald
Kain berwarna indigo (kiri) dan bunga kesumba menunjukkan dua warna utama pencelupan Korea purba. – ANN/The Korea Herald
Tumbuhan indigo, yang dipanggil jjok di Korea, bukan sahaja menambah intensiti warna biru yang berbeza-beza pada pakaian Korea, tetapi kain dengan pewarna biru juga menghalau nyamuk, ular dan kutu. – Agensi
Kain yang dikeluarkan dari proses mewarna akan berwarna hijau yang secara beransur-ansur bertukar menjadi warna biru kerana ia terdedah kepada oksigen. – Agensi

“Biru berasal dari indigo, dan kuning dan merah dari bunga kesumba. Dengan tiga warna utama ini, adalah mungkin untuk menghasilkan semua warna pelangi, serta hitam,” kata Choi Ok-ja, seorang pakar pewarna indigo, yang tinggal di Andong, Wilayah Gyeongsang Utara.

Choi mengekalkan ladang organik yang penuh dengan sayur-sayuran dan tumbuhan indigo di belakang rumahnya, semuanya ditanam tanpa baja kimia atau racun perosak. Dia menuai bahagian daun hijau tumbuhan indigo dua kali setahun sebelum ia berbunga.

Untuk mencipta pewarna indigo, tumbuhan berdaun itu direndam dalam air untuk mengekstrak pigmen biru. Proses yang dipanggil ninam, menggunakan teknik penguraian dengan nutrien tertentu untuk menghasilkan pewarna.

Choi mula berminat dengan pewarna indigo kira-kira 36 tahun yang lalu semasa mengajar upacara minum teh di Jepun. Seorang rakan sejawatannya dari Jepun memakai kimono dengan lapisan bawah berwarna yang dia malu mengakui dibuat dengan warna sintetik. Kimono tradisional dicelup dengan pewarna semula jadi.

Kagum dengan warna biru terang pada kimono, Choi memutuskan untuk menyelidik seni membuat pewarna indigo.

“Apabila mahkamah diraja dibubarkan pada abad ke-20 dan Perang Korea (1950-1953) menyusul, seni mewarna pakaian terhenti. Saya berasa tercabar untuk mempelajari dan meneruskan seni mewarna indigo,” kata Choi.

Ironinya, tradisi indigo Jepun berasal dari zaman Edo (1603-1867) berikutan pencerobohan Jepun ke Korea pada 1592 hingga 1598. Pada masa itu, tentera Jepun yang berundur menculik pekerja pewarna Korea yang mahir untuk meneruskan seni di Jepun.

Choi berkata, “Selama lapan tahun pertama, saya gagal dengan teruk, merosakkan 53 onggi, balang tanah besar pewarna indigo. Ia adalah lapan tahun yang sangat panjang.”

“Saya akhirnya terfikir bagaimana untuk berjaya membuat pewarna indigo menggunakan bahan organik sahaja. Saya menggunakan alkali asli untuk membuat pewarna indigo. Tiada produk sampingan daripada proses saya yang berbahaya atau tidak selamat untuk alam sekitar,” kata Choi.

“Mengekstrak pigmen daripada daun indigo adalah kira-kira 10 peratus daripada kerja. Manakala 10 peratus lagi sedang mengurainya. Selebihnya kerja pematangan indigo selama kira-kira 100 hari,” kata Choi.

Tong nila dipanaskan dan disimpan pada suhu 36 darjah Celsius pada setiap masa untuk memudahkan penguraian. Balang onggi disimpan bertutup dan dos harian jocheong, sirap bijirin, dikacau ke dalam adunan, memberikan nutrien penting yang diperlukan semasa penguraian.

Semasa mewarnakan selendang sutera, Choi berusaha sedaya upaya untuk tidak membiarkan selendang itu jatuh ke bahagian bawah tong. Apabila diasingkan, selendang keluar dari proses dengan warna hijau yang secara beransur-ansur bertukar menjadi warna biru kerana ia terdedah kepada oksigen.

Setelah selendang dicuci bersih, ia dineutralkan dengan cuka sebelum digantung hingga kering dan dibungkus untuk dijual. Sebuah kedai bebas cukai di Lapangan Terbang Antarabangsa Incheon menjual tudung Choi, yang semuanya diwarnakan dengan pewarna indigo.

“Pekerja pewarna indigo tidak boleh membiarkannya lebih tiga hari. Kami perlu memberi sirap bijirin setiap hari untuk membekalkan nutrisi kepada mikrob dalam tong,” kata Choi. Pengawasan rapinya terhadap proses itu membuahkan hasil dengan kain indigo yang berharga, gabungan budaya dan ketukangan Korea. – ANN/The Korea Herald

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

PBB: 5.7 juta mangsa banjir Pakistan berdepan krisis makanan

ISLAMABAD, 3 OKT – Agensi kemanusiaan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) memberi amaran kira-kira 5.7 juta mangsa banjir Pakistan berdepan krisis makanan serius dalam masa...
- Advertisment -