‘Hati-hati ancaman Westwood, Garcia’

KOHLER, AMERIKA SYARIKAT, 22 SEPT – Pemain England, Lee Westwood dan pemain Sepanyol, Sergio Garcia, sebahagian daripada kontinjen Piala Ryder, mungkin menjadi pemain yang mampu memberikan ancaman, menurut pemenang kejohanan utama tiga kali, Jordan Spieth, yang memberi amaran tersebut kelmarin.

Garcia, 41, yang menduduki tangga keenam di Kejohanan BMW dan ke-14 di Jelajah Kejohanan bulan lalu untuk menamatkan kempen PGA AS di kedudukan yang kukuh, sementara Westwood, 48, menjadi naib juara dua kali berturut-turut di Bay Hill dan Kejohanan Pemain bulan Mac lalu.

“Hakikat beraksi menentang kedua-dua pemain pada tahun ini yang dipilih ke dalam pasukan dan pengalaman yang mereka ada membuatkannya sangat berbahaya,” kata Speith.

“Anda akan membuat pukulan pertama dan menyedari bahawa perlu bermain menentang dua pemain terbaik di dunia.”

Westwood akan menjadi pemain tertua untuk mewakili pasukan Eropah sejak Christy O’Conner Sr pada 1973.

Aksi Lee Westwood dan Sergio Garcia semasa sesi latihan bagi persediaan Piala Ryder di Kohler, Wisconsin. – AFP

Bergandingan dengan pemain berusia 45 tahun, Ian Poulter dan Paul Casey, 44, Westwood dan Garcia merangkumi kumpulan terbesar pemain berusia melebihi 40 tahun dalam kumpulan Piala Ryder Eropah sejak 1961.

“Sukar dipercayai. Mereka banyak mencipta sejarah dalam acara ini,” kata pemain dari Norway, Viktor Hovland, yang menduduki ranking ke-13. “Mereka membuatkan kejohanan ini sangat dikenali, kerana mereka mencurahkan semangat dan berusaha bersungguh-sungguh semasa acara ini jadi ia membuatkannya lebih istimewa untuk berada dalam satu pasukan dengan mereka.

“Apabila anda memikirnya sebegitu, ia sangat hebat.”

Ketika ditanya mengenai kunci kejayaannya, rekod 25.5 mata semasa piala, Garcia memuji kebolehan rakan sepasukannya.

“Saya melakukan sesuatu yang baik, tetapi saya mampu bekerjasama dengan baik dengan semua rakan sepasukan saya dan kami mempunyai masa yang luar biasa bersama-sama,” katanya. – AFP