Thursday, June 1, 2023
34.4 C
Brunei

  -

  Hayashi bakal lawat China di tengah-tengah ketegangan

  TOKYO, 31 MAC – Menteri Luar Jepun, Yoshimasa Hayashi hari ini berkata beliau akan mengadakan lawatan ke China hujung minggu ini untuk berbincang dengan rakan sejawatannya, Qin Gang.

  Lawatan tersebut akan menjadi kunjungan diplomat tertinggi Jepun pertama dalam tempoh lebih tiga tahun di tengah-tengah ketegangan yang semakin meningkat antara kedua-dua negara, termasuk kemelut baru-baru ini berhubung penahanan seorang warga Jepun di Beijing.

  Hayashi berharap dapat ‘terlibat dalam pertukaran pandangan yang telus dan mendalam untuk membangun hubungan yang konstruktif dan stabil’ semasa pertemuan yang dirancang dengan Qin dan pegawai lain semasa lawatannya pada 1 hingga 2 April, katanya pada sidang akhbar.

  Beliau dijangka akan menuntut pembebasan warga Jepun yang ditahan, membincangkan kebimbangan keselamatan di rantau ini dan meminta China untuk ‘bertanggungjawab’ dalam isu global termasuk perang Rusia ke atas Ukraine.

  Hayashi menyatakan kesepakatan antara pemimpin kedua-dua negara untuk membangun hubungan yang stabil tetapi mengatakan bahawa ‘Hubungan Jepun-China menghadapi banyak cabaran dan kebimbangan, walaupun terdapat pelbagai kemungkinan untuk kerjasama’.

  Walaupun hubungan ekonomi dan perniagaan yang rapat antara kedua-dua kuasa Asia, Tokyo dan Beijing semakin berselisih sejak beberapa tahun kebelakangan apabila Jepun menganggap pengaruh China yang semakin meningkat di rantau itu sebagai ancaman terhadap keselamatan negara dan ekonominya.

  “Saya percaya adalah penting untuk membina hubungan yang konstruktif dan stabil sambil kami menegaskan pendirian kami dalam beberapa isu, mencari tindakan yang bertanggungjawab daripada China dan meneruskan dialog kami,” tambah Hayashi.

  Lawatan pendahulunya Toshimitsu Motegi pada Disember 2019 ke China adalah lawatan terakhir yang dilakukan oleh seorang diplomat Jepun, sejurus sebelum penutupan hampir keseluruhan sempadan China di tengah-tengah langkah kawalan pandemik yang ketat. – AP

  Menteri Luar Jepun, Yoshimasa Hayashi bercakap kepada media di pejabatnya di Tokyo, Jepun pada 6 Mac. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Budak 3 tahun maut ditikam di Australia

  SYDNEY, 1 JUN - Seorang kanak-kanak lelaki berusia tiga tahun maut dan seorang lelaki berusia 45 tahun kritikal akibat ditikam dalam kejadian yang berlaku...
  - Advertisment -