Henderson tandatangani perjanjian baharu bersama United

LONDON, 27 OGOS – Penjaga gol, Dean Henderson telah menandatangani perjanjian kontrak jangka panjang baharu bersama Manchester United, kelab Liga Perdana Inggeris itu mengumumkan kelmarin.

Henderson, 23, yang turut dimasukkan ke dalam skuad utama England oleh Gareth Southgate untuk perlawanan Liga Kebangsaan bulan depan menentang Iceland dan Denmark, telah menghabiskan masa selama dua musim dipinjamkan ke Sheffield United.

Kelab berkata, “Manchester United dengan bangga ingin mengumumkan bahawa Dean Henderson telah menandatangani kontrak baharu, yang akan mengekalkan dia di kelab sehingga Jun 2025, dengan pilihan untuk melanjutkan tempoh setahun lagi.”

Henderson membuat 86 penampilan secara keseluruhan buat The Blades selepas menyertai pasukan tersebut pada 2018, membantu mereka dipromosikan ke Liga Perdana Inggeris dan menamatkan musim lepas di tangga ke-9 dalam liga utama.

Henderson berkata, “Keper-cayaan yang ditunjukkan oleh pengurus (Ole Gunnar Solskjaer) dan kelab dengan menawarkan kontrak ini memberi makna kepada saya dan saya akan terus berusaha sebaik mungkin menjadi penjaga gol terbaik.”

Henderson, yang menyertai United sejak berusia 14 tahun, mengesahkan awal bulan ini bahawa dia tidak akan kekal untuk satu musim lagi bersama The Blades, yang telah menandatangani Aaron Ramsdale dari Bournemouth.

Henderson akan bersaing dengan penjaga gol Sepanyol, David De Gea di Old Trafford. Pemain Argentina, Sergio Romero turut menjadi sebahagian dari skuad.

Solskjaer berkata, “Kami gembira Dean telah menandatangani kontrak baharu.

“Dia mengharungi musim yang hebat bersama Sheffield United, memperoleh banyak pengalaman dan berkembang sebagai seorang pemain. – AFP

Dean Henderson telah menandatangani perjanjian kontrak jangka panjang baharu bersama Manchester United sehingga Jun 2025. – Agensi