Thursday, June 8, 2023
33.6 C
Brunei

  -

  Hengyi tanam 500 anak pokok

  Oleh Sim Y. H.

  BANDAR SERI BEGAWAN, 1 Mei – Bagi memulihara alam sekitar termasuk pemeliharaan hutan, pihak swasta sama-sama memainkan peranan penting dalam membantu merealisasikan usaha tersebut menerusi inisiatif dan program penanaman pokok.

  Sehubungan dengan itu, Hengyi Industries Sdn Bhd sebagai salah satu aktiviti tanggungjawab sosial korporatnya melaksanakan Projek Penanaman Semula Hutan dengan menanam 500 anak pokok yang berlangsung di Taman Biodiversiti, Hutan Simpanan Berakas, hari ini.

  Hadir selaku tetamu kehormat dan menyempurnakan perasmian projek berkenaan ialah Timbalan Menteri Tenaga (Tenaga dan Tenaga Manusia) dan Perindustrian, Dato Seri Paduka Haji Matsatejo bin Sokiaw.

  Turut hadir di majlis berkenaan ialah; ahli-ahli Majlis Mesyuarat Negara, Yang Berhormat Dayang Khairunnisa binti Haji Ash’ari; Yang Berhormat Pengiran Haji Mohamed bin Pengiran Haji Osman @ Othman selaku ketua Kampung Masjid Lama, Pekan Muara, Sabun dan Pelumpong, Pemangku Ketua Kampung Serasa dan RPN Perpindahan Serasa; Yang Berhormat Pengiran Haji Ali bin Pengiran Maon selaku penghulu Mukim Berakas ‘B’; Duta Republik Rakyat China ke Negara Brunei Darussalam, Puan Yang Terutama Yu Hong pegawai-pegawai kanan kerajaan, pegawai dan kakitangan Hengyi Industries serta jemputan khas.

  Ketua Pegawai Eksekutif Hengyi Industries, Chen Lian Cai dalam ucapannya di majlis berkenaan menyatakan bahawa dengan kejadian kebakaran hutan dan belukar yang melanda Brunei baru-baru ini, ia adalah amat penting bagi pihaknya untuk memainkan peranan untuk sama-sama memelihara hutan dengan melaksanakan aktiviti program penanaman pokok.

  Menerusi program itu, ia diharap dapat menyumbang ke arah Program Reducing Emissions from Deforestation and Forest Degradation (REDD+) di bawah Konvensyen Diversiti Biologi (CBD), Perjanjian Paris dan Rangka Kerja Konvensyen bagi Perubahan Iklim Bangsa-bangsa Bersatu (UNFCCC).

  Beliau menambah dengan bermulanya penanaman pokok itu, Hengyi Industries telah membuat ikrar untuk menanam pokok yang meliputi kawasan keseluruhan 200 hektar.

  Beliau berkata lagi, anak-anak pokok jenis Panaga Laut, Ru-Runang, Ru-Laut, Nyatoh Laut dan Baru-Baru yang ditanam itu akan menjadi tanda kenangan komitmen mereka kepada sebuah masa depan yang mapan serta memberikan inspirasi kepada semua untuk melindungi dan memulihara alam sekitar.

  Majlis diteruskan dengan penanaman pokok jenis Panaga Laut oleh Dato Seri Paduka Haji Matsatejo yang diikuti oleh Yang Berhormat Dayang Khairunnisa, PYT Yu Hong, dan Chen Lian Cai.

  Dato Seri Paduka Haji Matsatejo ketika menanam pokok Panaga Laut pada majlis yang berlangsung di Taman Biodiversiti, Hutan Simpanan Berakas.
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Australia haram simbol Nazi

  SYDNEY, 8 JUN - Australia pada hari Khamis mengumumkan ia akan melarang pameran awam simbol Nazi, ketika negara itu bergumul dengan kumpulan kecil ekstremis...
  - Advertisment -