Tuesday, April 16, 2024
23.1 C
Brunei

  -

  Henti ‘gangguan’ di Laut Merah

  BEIJING, 19 JAN – China menggesa untuk menghentikan ‘gangguan’ kapal awam di Laut Merah hari ini selepas serangan ke atas kapal oleh pemberontak Houthi sebagai solidariti dengan penduduk Palestin di Gaza.

  Pencerobohan Houthi terhadap kapal di dalam dan sekitar Laut Merah telah membawa kepada serangan balas di Yaman oleh tentera Amerika Syarikat dan Britain.

  Beberapa firma perkapalan mengelak laluan perdagangan yang penting, menyebabkan kelewatan di sepanjang laluan perdagangan antarabangsa.

  Dan Beijing hari ini turut menekankan kawasan itu adalah ‘laluan perdagangan antarabangsa yang penting untuk barangan dan tenaga’.

  “Kami menyeru agar dihentikan gangguan terhadap kapal awam, untuk mengekalkan kelancaran aliran pengeluaran global dan rantaian bekalan serta perintah perdagangan antarabangsa,” kata jurucakap Kementerian Luar, Mao Ning.

  Dalam temu bual yang diterbitkan hari ini, seorang pegawai kanan Houthi menjanjikan laluan selamat untuk kapal Rusia dan China melalui Laut Merah.

  Mohammed al-Bukhaiti berkata perairan di sekitar Yaman adalah selamat selagi kapal tidak dikaitkan dengan negara tertentu, khususnya Israel.

  Hal itu menyusuli gesaan serupa oleh Kementerian Perdagangan Beijing terhadap mereka di rantau itu untuk ‘memulihkan dan memastikan keselamatan laluan air di Laut Merah’. – AFP

  Anggota Pengawal Pantai Yaman yang bergabung dengan kumpulan Houthi meronda di Laut Merah pada 4 Januari. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  New Zealand, Singapura komited eratkan hubungan

  WELLINGTON, 15 APRIL - New Zealand dan Singapura komited untuk mengukuhkan kerjasama dalam fasa hubungan mereka seterusnya. Perdana Menteri New Zealand, Christopher Luxon membuat kenyataan...