Herman cantas Horschel untuk rangkul PGA AS

WASHINGTON, 17 OGOS – Jim Herman membuat pukulan eagle dan tujuh birdie dalam tujuh bawah par 63 kelmarin untuk merangkul kejuaraan ketiganya dalam Jelajah PGA AS di Kejuaraan Wyndham di Greensboro, Utara Carolina.

Herman menamatkan pencapaian terendah dalam kariernya dengan 61 pusingan selepas berusaha di Sedgefield Country Club, di mana jumlah 21 bawah par 259 telah memberikannya kemenangan menewaskan bekas juara Piala FedEx, Billy Horschel.

Kemenangan dalam acara final kejohanan terakhir sebelum memasuki playoff Jelajah AS turut menjadikan Herman dari kedudukan ke-192 – di luar padang playoff – hingga ke-54 dalam kedudukan Piala FedEx.

Ini menjadikannya peserta ke-125 Northern Trust di TPC Boston minggu depan dengan bilik yang diasingkan.

“Saya sememangnya gembira,” menurut pemain berusia 42 tahun, Herman. “Ia sukar untuk digambarkan dengan kata-kata apa ertinya semua ini.”

Jim Herman meraikan trofi kejuaraan selepas pusingan akhir Kejuaraan Wyndham di Greensboro, Utara Carolina. – AP

Herman yang menyambung sebelum permainan dengan pukulan birdie 29 kaki pada permulaannya, diikuti dengan pukulan birdie pusingan keempat dan eagle 60 kaki di lubang kelima.

Selepas pukulan bogey di pusingan keenam, dia membuat pukulan birdie 14 kaki di pusingan ke-14 dan pukulan lima kaki di lubang 13.

Sementara itu, Horschel turut membuat pukulan eagle, melakukan pukulan birdie ke-5 pada perlawanan itu. Herman merampas kedudukan pendahuluan dengan pukulan birdie tiga kaki di pusingan ke-17 ketika Horschel mencatat bogey 16.

Herman menambah gelaran ketiga selepas memenangi Kejohanan Terbuka Houston 2016 dan Barbasol 2019.

Tetapi dia tidak menjangkakan kemenangan selepas hujung minggu yang mencabar di Kejohanan PGA di Harding Park minggu lalu – selepas dia memerlukan tiga pukulan birdie dari empat lubang terakhir di Sedgefield pada Jumaat hanya untuk melayakkan diri. – AFP