Hertz tempah 100,000 kereta elektrik Tesla

NEW YORK, 25 OKT – Hertz mengumumkan hari ini satu tempahan untuk membeli 100,000 kereta elektrik dari Tesla menjelang akhir 2022 dalam penerimaan terbaharu teknologi kereta elektrik oleh industri auto.

Syarikat gergasi sewaan kereta itu, yang menjalani penstrukturan semula kemuflisan awal tahun ini, berkata kenderaan elektrik (EV) akan dapat diperolehi ‘dalam pasaran besar AS dan bandar terpilih di Eropah’ bermula awal November, menurut siaran akhbar Hertz.

Hertz juga memasang stesen pengecasan EV di beberapa lokasinya.

“Kenderaan elektrik kini aliran utama dan kami hanya mula menyaksikan minat dan permintaan meningkat global,” kata Ketua Eksekutif sementara Hertz, Mark Fields.

“Hertz baharu akan mendahuluinya sebagai sebuah syarikat mobiliti, bermula dengan armada sewaan EV terbesar di Amerika Utara dan komitmen untuk mengembangkan armada Hertz kami.”

Hertz bebas daripada proses muflis Babak 11 AS pada Jun, hampir setahun selepas memfailkan untuk mengatur semula kewangannya ketika pandemik koronavirus menjejaskan industri perjalanan.

Dengan tempahan semasa ini, EV akan merangkumi 20 peratus daripada armada global Hertz. Syarikat itu akan mempunyai pengecas EV di sekitar 65 pasaran menjelang 2022 dan lebih 100 pasaran menjelang 2023, kata Hertz. – AFP

Gambar fail bertarikh 4 Ogos 2020 menunjukkan papan tanda pejabat kereta sewa Hertz di Chicago, Illinois. – AP