Sunday, January 29, 2023
23 C
Brunei

-

Hijaukan bumi dengan sukulen

Oleh Tek Aik Loon

MALAYSIA – Sukulen telah lama menyinari banyak isi rumah di seluruh dunia. Semasa pandemik COVID, tumbuhan ini semakin popular apabila orang ramai meneroka pelbagai cara untuk memastikan diri mereka sibuk di rumah.

Sesetengah daripada awda mungkin memiliki sukulen tanpa awda sedar. Tahukah awda bahawa tumbuhan seperti lidah buaya, lidah jin (snake plant) dan kaktus dianggap sebagai sukulen? Mengapakah saya mencadangkan awda menanam sahabat hijau ini? Berikut merupakan sebab-sebab utama saya.

Memperbaiki kesihatan mental

Kajian yang dijalankan oleh Universiti Teknologi Sydney di Australia menunjukkan bukti bagaimana tumbuhan dalam rumah mempunyai kesan positif terhadap kesejahteraan pemiliknya.

Ia mendapati bahawa tumbuhan ini mampu mengurangkan ketegangan dan kebimbangan sebanyak 37 peratus, kerengsaan (44 peratus), dan kemurungan (58 peratus).

Ini disebabkan oleh hubungan simbiotik antara tumbuhan dan pemilik yang bertanggungjawab terhadap kesihatan tumbuhan berkenaan.

Ringkasnya, kita dapat merasai tujuan hidup dan tanggungjawab apabila kita ditugaskan untuk ‘membesarkan’ tumbuhan tersebut.

Forum dalam talian yang ditubuhkan membolehkan orang ramai berdagang dan menjual sukulen yang jarang ditemui yang hanya berasal dari negara masing-masing. – ANN/The Star
Mengetahui cara menanam dan memupuk tumbuhan menjadi kemahiran yang semakin relevan, dan menanam sukulen akan memberikan seseorang kemahiran asas untuk bermula, kata Aik Loon. – ANN/The Star

Memanfaatkan masa lapang

Semasa pandemik, ramai yang mempunyai banyak masa lapang untuk mengembangkan minat masing-masing. Sekiranya awda menjaga sukulen, awda akan disibukkan dengan aktiviti seperti pembiakan, pemindahan dan melawat tapak semaian untuk menambah koleksi awda.

Menjaga sukulen bukanlah aktiviti sekali sahaja. Ia pada asasnya seperti menjaga kanak-kanak (walaupun tumbuhan ini lebih mudah dijaga dan tahan lasak). Awda masih mempunyai masa lapang dan bukannya membazirkannya di media sosial.

Hobi yang bagus

Semasa mengembangkan sukulen, ia memberikan kita peluang untuk mempelajari pelajaran hidup yang berharga. Sebagai contoh, kita belajar untuk lebih menghargai sesuatu.

Menanam sukulen bukanlah satu tugas yang mudah. Sesetengahnya boleh mengambil masa sehingga bertahun-tahun sebelum kita dapat melihat bunga yang paling kecil.

Melalui penanaman tumbuhan ini, kita belajar untuk lebih bersabar dengan orang lain dan akan menyedari bagaimana setiap orang berkembang pada kadar yang berbeza dan bahawa kita harus lebih saling memahami.

Selain itu, semasa kita menanam tumbuhan ini, kita pasti akan gagal sekurang-kurangnya sekali atau dua kali sebelum mencari keseimbangan sempurna antara tanah, kelembapan dan cahaya untuk tumbuhan kita berkembang maju.

Kami mengalami kegagalan secara langsung, dan ia membantu mempersiapkan mental kami untuk menghadapi cabaran dalam hidup tanpa berputus asa.

Kemahiran hidup yang penting

Mengetahui cara menanam dan ‘membesarkan’ tumbuhan menjadi kemahiran yang semakin relevan apabila negara mengalami kekurangan makanan.

Mengetahui cara menuai tanaman bermakna awda mempunyai sumber makanan yang selamat dan berterusan.

Menanam sukulen menyediakan platform dan kemahiran asas yang membolehkan kita bermula.

Kemahiran ini juga boleh menjadi pilihan kerjaya pada masa hadapan seperti menjadi ahli botani, pakar herba dan petani.

Sumber pendapatan yang menguntungkan

Dengan trend menanam sukulen menjadi semakin popular di media sosial, jualan sukulen telah menjadi peluang perniagaan yang menguntungkan.

Pemilik tumbuhan telah mempamerkan terarium yang dibuat dengan teliti dan bunga-bunga pelbagai warna di pasaran maya, membawa masuk beribu-ribu ringgit sebulan hasil daripada jualan mereka.

Jualan ini tidak terhad kepada transaksi domestik sahaja. Forum dalam talian yang ditubuhkan membolehkan orang ramai berdagang dan menjual sukulen yang jarang ditemui yang hanya berasal dari negara masing-masing. – ANN/The Star

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea S sokong hantar bantuan kepada Korea U

SEOUL, 27 JAN – Kerajaan Korea Selatan hari ini berkata bahawa ia akan membantu usaha orang awam untuk menyalurkan bantuan kemanusiaan kepada Korea Utara...
- Advertisment -