Hindari COVID-19 di pusat tahanan

Oleh AK Zaki Kasharan

Gambar serahan ICRC

GENEVA – Di tengah-tengah kebimbangan penularan COVID-19 yang menjejaskan hampir kesemua negara di dunia ini, pihak berkuasa pusat tahanan di seluruh dunia yang belum mengambil langkah-langkah untuk mencegah dan mengurangkan kesan COVID-19 di penjara diseru dan digesa untuk berbuat demikian segera bagi melindungi kesihatan tahanan, kakitangan dan masyarakat umum.

Jawatankuasa Antarabangsa Palang Merah (ICRC) dalam kenyataan yang dihantar ke agensi media di sini, mengatakan perkara itu sangat wajar diberikan perhatian tambahan lagi ICRC bimbang pandemik ini juga akan menular di pusat tahanan sekali gus membahayakan para tahanan.

Air yang bersih boleh menjadi sebagai salah satu barang mewah manakala sabun, klorin dan peralatan lain yang diperlukan mungkin tidak dapat serta sukar diperoleh di kebanyakan pusat-pusat tahanan, terutamanya di negara berpendapatan rendah atau yang terjejas oleh konflik.

Pusat tahanan sedemikian juga sering kali kelihatan sesak, di mana penjarakkan secara fizikal tidak mungkin dilaksanakan. Selain itu para tahanan juga mungkin mempunyai sistem pengudaraan dan penjagaan kesihatan yang kurang memuaskan, mempermudah lagi penyebaran penyakit berjangkit dalam kalangan mereka.

“Penjara tidak terkecuali menjadi tempat virus itu merebak. Virus boleh masuk dan keluar dari pusat tahanan melalui lawatan keluarga, kakitangan penahanan, kakitangan penghantaran dan tahanan yang masuk atau keluar apabila dijatuhkan hukuman atau pergi ke mahkamah.

Tahanan Filipina kelihatan di dalam sebuah sel. Pusat tahanan di seluruh dunia diseru menjaga kebajikan tahanan semasa pandemik COVID-19 yang menular di seluruh dunia.
Salah sebuah pusat tahanan di Colombia yang juga dinasihatkan untuk menjaga kebajikan tahanan mereka selaras dengan usaha ICRC memastikan mereka bebas daripada COVID-19.
Lawatan wakil ICRC ke salah sebuah pusat tahanan di Gaza, Palestin.
Peralatan pembersihan disediakan ICRC di pusat tahanan Etiopia.

Kesihatan tahanan mesti dilindungi, bukan sahaja kerana ia perkara yang betul untuk dilakukan, tetapi juga sebagai menjaga kebajikan masyarakat umum,” jelas Vincent Ballon, selaku Ketua Unit Tahanan ICRC.

Pihak berkuasa penjara di mana-mana juga turut disarankan untuk melaksanakan langkah-langkah pencegahan dan kawalan jangkitan seperti menambah baik akses air bersih, penyediaan bahan kebersihan dan langkah-langkah lain termasuk penyediaan tempat membasuh tangan agar dapat mencegah penyebaran penyakit sama ada di dalam mahupun di luar pusat tahanan.

Pusat tahanan juga perlulah menyesuaikan rutin harian mereka untuk mengurangkan risiko pencemaran kerana ICRC telah menyaksikan sebelumnya bahawa langkah-langkah sedemikian terbukti berkesan dalam menghalang penularan Ebola dan kolera di penjara.

Sementara itu bagi membantu pegawai-pegawai mengatasi COVID-19, ICRC telah menghubungi pihak berkuasa tahanan dan kerajaan dari lebih 60 buah negara untuk mengingatkan me-reka tentang tanggungjawab utama mereka dan seterusnya memberikan nasihat pakar mengenai perlindungan serta kawalan jangkitan yang mana pada masa yang sama turut memelihara hak asasi dan maruah tahanan.

“Masalah dan kelemahan dalam sistem tahanan yang membimbangkan kami sebelum COVID-19 masih belum dibaiki. Kelemahan ini malangnya mungkin akan meningkatkan risiko kesihatan bagi tahanan dan kakitangan jika COVID-19 tersebar di pusat tahanan, jelas Ballon lagi.

Hubungan keluarga juga merupakan sokongan emosi dan psikologi yang penting untuk para tahanan. Namun, dengan adanya sekatan-sekatan berkaitan COVID-19 telah menjadikan lawatan keluarga lebih sukar, menambahkan tekanan untuk keluarga dan tahanan dalam menjalani masa-masa yang sukar ini.

ICRC selain itu juga menggalakkan dan apabila perlu, membantu pihak berkuasa pusat tahanan untuk menyediakan cara alternatif bagi tahanan dan keluarga untuk berkomunikasi, termasuk panggilan telefon dan video.

Ia penting kerana hubungan sedemikian nyata memberikan ketenangan fikiran kepada para tahanan dan keluarga. Oleh sebab itulah ICRC menggalakkan pihak berkuasa untuk memastikan komunikasi tetap dan telus dengan tahanan dan keluarga mereka sentiasa tersedia dalam masa-masa yang sukar ini.