HK ketatkan syarat kuarantin

HONG KONG, 5 DIS – Pusat bagi Perlindungan Kesihatan (CHP) Hong Kong melaporkan sembilan kes import baharu COVID-19 hari ini, membawa jumlah keseluruhan kes kepada 12,461.

Kesemua kes yang dilaporkan melibatkan strain mutasi baharu. Sejumlah 53 kes telah dilaporkan sejak 14 hari kebelakangan dan kesemuanya adalah kes import, menurut CHP.

Sejajar dengan perkembangan di seluruh dunia mengenai varian COVID-19 Omicron, Hong Kong pada Khamis mengumumkan keperluan berlepas dan kuarantin bagi pelancong luar dari Finland, Ghana, Korea Selatan, Norway dan Arab Saudi akan diketatkan bermula tengah malam 5 Disember, sementara penumpang transit dari luar negara dan Taiwan akan dimestikan untuk menunjukkan keputusan ujian negatif apabila menaiki pesawat dari Hong Kong pada tengah malam 8 Disember.

Sejak pihak kerajaan melaksanakan program inokulasi pada penghujung Februari, lebih 4.77 juta penduduk atau 70.9 peratus penduduk yang layak, telah mengambil sekurang-kurangnya satu dos vaksin COVID-19, sementara lebih 4.54 juta atau 67.6 peratus penduduk sudah mendapatkan vaksin lengkap.

Manakala, kira-kira 199,542 penduduk sudah mendapatkan suntikan penggalak di Hong Kong setakat kelmarin. Hong Kong menjangkakan vaksinasi dos ketiga akan meliputi 1.86 juta penduduk. – Xinhua