Sunday, April 2, 2023
22.4 C
Brunei

-

Honda luaskan rancangan kuasa hidrogen

TOKYO, 2 FEB – Honda memperluaskan penggunaan hidrogen untuk memasukkan trak dan peralatan pembinaan, elektrik untuk bangunan dan juga angkasa lepas, bukan hanya kereta di jalan raya.

Honda Motor Co. merancang ken-deraan sel bahan api baharu untuk dijual tahun depan, padat dengan Fuel Cell Stack yang dibangunkan dengan General Motors Co. dari AS, kata pengurus besarnya, Testsuya Hasebe, kepada pemberita hari ini.

Itu akan menurunkan kos sel bahan api kepada satu pertiga daripada apa yang ada sekarang, katanya. Menjelang 2030, kos sel bahan api Honda akan menjadi setanding dengan enjin diesel, kata Hasebe.

Sistem sel bahan api baharu, yang mengecas lebih cepat daripada versi sebelumnya akan dihasilkan di Ohio, kemudian dilancarkan ke tapak Amerika Utara dan Jepun yang lain, kata Arata Ichinose, eksekutif operasinya.

Semua pembuat kereta dunia, termasuk pendatang baharu seperti Tesla, akan menghasilkan kenderaan elektrik dan menggunakan sel bahan api dan sistem hibrid, yang bertukar-tukar antara enjin gas dan teknologi hijau.

Sel bahan api dikuasakan oleh hidrogen adalah bebas daripada pencemaran.

“Berbanding dengan bateri elektrik, sel bahan api sangat cekap dalam menghasilkan tenaga, oleh itu ia menawarkan penyelesaian bebas pencemaran yang baik,” kata Hasebe, yang menyelia pembangunan perniagaan hidrogen di Honda.

Honda merupakan antara perintis dalam sel bahan api, menunjukkan kereta prototaip pada tahun 1998, dan produk pasaran pertamanya pada tahun 2002. – AP

Logo Syarikat Honda Motor yang dipasang pada kenderaan dilihat di bilik pameran di Tokyo, 13 Mei 2022. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hayashi bakal lawat China di tengah-tengah ketegangan

TOKYO, 31 MAC - Menteri Luar Jepun, Yoshimasa Hayashi hari ini berkata beliau akan mengadakan lawatan ke China hujung minggu ini untuk berbincang dengan...
- Advertisment -