Monday, March 4, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  Hong Kong adakan pilihan raya majlis pertama di bawah peraturan baharu

  HONG KONG, 10 DIS – Penduduk pergi mengundi pada hari ini dalam pilihan raya majlis daerah pertama Hong Kong sejak rombakan pilihan raya dilaksanakan di bawah bimbingan ‘patriot’ Beijing yang mentadbir bandar itu, dengan berkesan menutup semua calon pro-demokrasi.

  Peratusan keluar mengundi dijangka jauh lebih rendah berbanding pilihan raya lepas, yang diadakan pada kemuncak protes antikerajaan 2019.

  Beberapa pengundi pro-demokrasi kecewa dengan perubahan peraturan yang drastik termasuk penyingkiran kebanyakan kerusi yang dipilih secara langsung, membelakangkan pilihan raya.

  Jumlah keluar mengundi terakhir akan menjadi barometer sentimen orang ramai terhadap sistem ‘patriot’ sahaja, perintah politik baharu di bawah tindakan keras kerajaan Hong Kong ke atas pembangkang berikutan protes 2019, cabaran paling bersepadu terhadap Beijing sejak bekas jajahan British itu kembali ke pemerintahan China pada tahun 1997.

  China berjanji wilayah separa autonomi itu boleh mengekalkan kebebasan gaya Baratnya selama 50 tahun di bawah rangka kerja ‘satu negara, dua sistem’. Tetapi janji itu menjadi semakin tipis selepas Beijing mengenakan undang-undang keselamatan negara yang membawa kepada penahanan dan pembungkaman ramai aktivis pro-demokrasi.

  Pada tahun 2021, bandar itu meminda undang-undang pilihan rayanya untuk badan perundangannya, secara drastik mengurangkan keupayaan orang ramai untuk mengundi dan meningkatkan bilangan penggubal undang-undang pro-Beijing yang membuat keputusan untuk bandar itu.

  Selepas perubahan, kadar keluar mengundi menjunam daripada 58 peratus kepada 30 peratus dalam pilihan raya perundangan tahun itu.

  Majlis daerah, yang terutamanya mengendalikan hal-hal perbandaran seperti menganjurkan projek pembinaan dan kemudahan awam, merupakan badan politik utama terakhir yang kebanyakannya dipilih oleh orang ramai.

  Pilihan raya empat tahun lalu mempunyai kepentingan simbolik dalam gerakan antikerajaan, dengan rekod kadar keluar mengundi sebanyak 71 peratus. Kemenangan besar kem pro-demokrasi bertindak sebagai teguran terhadap pengendalian kerajaan terhadap protes 2019.

  Tetapi pindaan yang diluluskan pada bulan Julai mengurangkan bahagian kerusi yang dipilih secara langsung daripada kira-kira 90 peratus kepada kira-kira 20 peratus, tahap yang lebih rendah daripada ketika badan itu mula diperkenalkan pada 1980-an di bawah pemerintahan British.

  Keperluan pencalonan baharu telah menyebabkan calon pro-demokrasi dikecualikan daripada pilihan raya buat kali pertama dalam kira-kira empat dekad. – AP

  Ketua Eksekutif Hong Kong, John Lee membuang undi di pusat mengundi semasa pilihan raya Majlis Daerah di Hong Kong, pada hari ini. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Filipina gesa jiran berdiri bersama lebih teguh di Laut China Selatan

  MELBOURNE, 4 MAC - Setiausaha Hal Ehwal Luar Filipina, Enrique Manalo menggesa jiran serantau hari ini supaya berdiri bersama lebih teguh dalam menegakkan kedaulatan...