Hong Kong bertindak ‘gempur’ khinzir liar

HONG KONG, 18 NOV – Pihak berkuasa Hong Kong yang sudah bosan dengan khinzir liar, melancarkan operasi pembunuhan besar-besaran malam kelmarin di sebuah daerah kurang sejam jaraknya dari pusat kewangan Hong Kong, selepas gangguan dan serangan meningkat ke atas manusia, termasuk insiden anggota polis digigit haiwan itu minggu lalu.

Khinzir liar merupakan pemandangan biasa di trek mendaki Hong Kong. Ia sering diberi makan oleh orang ramai meskipun rayuan oleh pihak berkuasa untuk tidak melakukannya memandangkan ia boleh merebakkan penyakit dan mungkin membentuk kawanan besar.

Cubaan sebelum ini menempatkan dan mensteril khinzir liar ‘tidak berkesan mengawal gangguannya, kata jabatan itu.

“Sejumlah besar kawanan khinzir liar terus merayau dan berkumpul di tapak-tapak awam, mengancam orang awam dan pengguna jalan raya,” menurut kenyataan dikeluarkan pihak berkuasa.

Minggu lalu, seekor khinzir liar menyerang seorang pegawai polis bantuan dan menggigit kakinya sebelum terjun dari tempat letak kereta kediaman dan mati.

Ketua eksekutif Hong Kong Carrie Lam sejak itu memberi amaran bahawa orang yang memberi makan khinzir boleh dikenakan didenda.

“Saya faham ramai yang sayang binatang. Bagaimanapun, terdapat 30 kes serangan khinzir liar ke atas manusia dan kita tidak boleh membiarkannya, kita perlu melindungi orang awam sebelum perkara tidak diingini berlaku lagi,” katanya pada sidang media harian. – AFP

Khinzir liar ditembak menggunakan trankuilizer kelihatan di jalan selepas pegawai dari Jabatan Pertanian, Perikanan dan Pemuliharaan menggempur haiwan itu susulan peningkatan jumlah dan ganguannya. –AP