Hong Kong perketatkan lagi langkah kawalan COVID-19

HONG KONG, 29 JULAI – Kepulauan ini berada di ambang penularan jangkitan ‘berskala besar’ yang mungkin mengakibatkan hospital tidak dapat menampung pesakit, sekali gus memaksa pihak berkuasa memperketatkan langkah kawalan COVID-19.

Mulai hari ini, semua penduduk di bandar dengan 7.5 juta penduduk itu diwajibkan memakai penutup mulut dan hidung ketika keluar rumah, sementara restoran hanya dibenarkan menjual makanan untuk dibawa pulang.

Malah, tidak lebih daripada dua orang dari isi rumah berbeza dibenarkan berkumpul di khalayak ramai dan boleh didenda hingga AS$625 (RM2,655.31) jika melanggar peraturan kecemasan baharu itu.

Langkah terbabit bertujuan mengekang lonjakan mendadak kes COVID-19 yang kembali mengancam hab kewangan itu, walaupun pada awalnya ia nampak berjaya membendung penularan wabak.

Lebih 1,000 jangkitan disahkan sejak awal Julai lalu iaitu lebih 40 peratus daripada jumlah keseluruhan kes sejak virus pertama kali melanda bandar itu akhir Januari lalu manakala jangkitan baharu harian melebihi 100 kes sejak enam hari lalu.

Ketua Eksekutif Hong Kong, Carrie Lam, dalam satu kenyataan hari ini, berkata ancaman baharu itu mampu meruntuhkan keupayaan sistem hospital dan mengorbankan nyawa terutama warga emas.

“Demi melindungi orang tersayang, kakitangan kesihatan kita, Hong Kong dan saya merayu semua untuk mematuhi langkah kawalan terutama amalan penjarakan sosial dan jangan keluar rumah jika tidak perlu,” katanya.

Kerajaan juga mengumumkan rancangan untuk membina sebuah hospital sementara dilengkapi 2,000 katil berdekatan lapangan terbang, dengan bantuan pihak berkuasa China.

Langkah memperketatkan perintah berkurung terbaru itu satu lagi tamparan hebat bagi bandar kini hampir lumpuh akibat perang dagangan Amerika Syarikat-China selain pergolakan politik bulan lalu. – AFP