Sunday, March 26, 2023
27.2 C
Brunei

-

Hong Kong siasat punca kebakaran daerah beli-belah

HONG KONG, 3 MAC – Pihak berkuasa Hong Kong hari ini sedang menyiasat punca kebakaran besar yang berlaku semalaman di tapak pembinaan di daerah beli-belah popular yang memaksa 170 orang di bangunan berdekatan untuk berpindah.

Tiada kematian atau kecederaan dilaporkan selepas kebakaran berlaku di projek pembangunan semula Mariners’ Club di daerah Tsim Sha Tsui yang padat dengan penduduk kira-kira jam 11 malam kelmarin.

Pelan pembangunan semula Empire Group adalah untuk membina mercu tanda seni bina 42 tingkat untuk menempatkan Mariners’ Club yang bersejarah dan sebuah hotel baharu, kata laman web firma itu.

Kebakaran sebahagian besarnya berjaya dipadamkan pada 8:30 pagi tadi, kata timbalan ketua pegawai bomba Keung Sai-ming. Anggota bomba telah memadamkan kebakaran selama kira-kira sembilan jam.

Apabila anggota bomba tiba di tempat kejadian semalam, api kelihatan di beberapa tingkat bangunan tetapi hanya peralatan memadam kebakaran sementara tersedia, kata Keung.

Bahan binaan di situ termasuk papan kayu dan bar logam turut menyukarkan anggota bomba untuk bergerak, tambahnya.

Tapak itu dikelilingi oleh pusat membeli-belah, beberapa hotel dan beberapa bangunan kediaman dan komersial. Pada awal malam itu, orang ramai berkumpul di jalan untuk menyaksikan operasi yang melibatkan 250 anggota bomba dan paramedik.

Orang ramai yang tinggal di tiga bangunan berhampiran tempat kejadian terpaksa dipindahkan, kata polis.

Tsim Sha Tsui ialah kawasan pelancongan dan membeli-belah di Kowloon, dan terkenal dengan bangunan pencakar langit dan pemandangan ikonik Pelabuhan Victoria di bandar ini.– AP

Anggota bomba memadam kebakaran di tapak pembinaan di Hong Kong. – AP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Xi jemput Sanchez adakan lawatan negara

MADRID, 24 MAC - Perdana Menteri Sepanyol, Pedro Sanchez telah menerima jemputan daripada Presiden China, Xi Jinping untuk membuat lawatan negara ke Beijing ketika...
- Advertisment -