Sunday, April 2, 2023
22.4 C
Brunei

-

Hong kong tawarkan penerbangan percuma selepas COVID

HONG KONG, 2 FEB – Hong Kong bersedia untuk mengalu-alukan kembali pengunjung dari seluruh dunia, kata pemimpinnya hari ini, ketika dia mengumumkan penerbangan percuma dan publisiti positif untuk menghidupkan semula hab global yang pernah rancak itu selepas tiga tahun sekatan pergerakan yang dikuatkuasakan oleh kerajaan.

Kempen penjenamaan semula kerajaan, ‘Hello, Hong Kong,’ adalah sebagai usaha untuk menceritakan ‘kisah baik’ tentang bandar raya selatan China itu, yang pernah dicengkam kekacauan politik bertahun-tahun, ditambah dengan sekatan wabak, telah mencemarkan reputasi mesra perniagaannya.

Menjanjikan ‘tiada pengasingan, tiada kuarantin dan tiada sekatan’ semasa berucap pada acara disertai syarikat perniagaan terkemuka dan pelancongan, Ketua Eksekutif John Lee mengumumkan 500,000 tiket penerbangan percuma untuk pengunjung mengalami riuh-rendah bandar itu.

Pemberian hadiah akan dibukakan pada bulan Mac, dengan 80,000 tiket lagi untuk dimenangi para penduduk pada musim panas.

“Ini, tuan-tuan dan puan-puan, mungkin adalah sambutan terbesar di dunia,” kata Lee.

Pematuhan kepada dasar sifar-COVID Beijing termasuklah kuarantin, penutupan sempadan dan pemakaian pelitup muka telah berjaya memastikan sebahagian besar Hong Kong bebas virus tetapi tidak bertahan lama disebabkan penularan wabak Omicron yang membawa maut pada awal tahun 2022.

Tetapi ia juga mengheretnya ke dalam kemelesetan ekonomi dan penghijrahan lebih daripada 2.5 peratus penduduk.

Walaupun pemimpin perniagaan memberi amaran bahawa Hong Kong akan memerlukan pelan keluar sepenuhnya daripada COVID sebelum membina kembali ekonomi yang kukuh, para pegawai enggan membatalkan sekatan secara beransur-ansur selepas seluruh dunia memilih untuk hidup bersama virus itu.

Sekatan itu menutup salah satu bandar yang sebelum ini merupakan rangkaian sambungan terbaik di Asia. – AFP

Pemandangan umum latar langit Hong Kong dari daerah Kowloon, Hong Kong.Pemimpin Hong Kong kini bersedia membuka pintu kepada dunia dengan beberapa tawaran menarik. –AFP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hayashi bakal lawat China di tengah-tengah ketegangan

TOKYO, 31 MAC - Menteri Luar Jepun, Yoshimasa Hayashi hari ini berkata beliau akan mengadakan lawatan ke China hujung minggu ini untuk berbincang dengan...
- Advertisment -