‘Hope Canvas’ lakar senyuman kanak-kanak penghidap kanser

AMMAN – Pameran khas yang menampilkan 400 lukisan yang dilukis oleh 890 kanak-kanak penghidap kanser dari Jordan dan luar negara, berakhir pada Khamis lalu sebagai sebahagian daripada kempen amal yang bertujuan untuk meningkatkan semangat kanak-kanak yang melawan kanser.

Pameran itu, bertajuk ‘Hope Canvas’ dianjurkan oleh pendandan rambut Jordan Nehad Dabbas, yang berkata pertunjukan itu berfungsi sebagai ubat untuk kanak-kanak melalui ekspresi impian, ketakutan dan harapan.

“Memfokuskan pada meningkatkan semangat kanak-kanak yang menghidap kanser adalah sama pentingnya dengan menyediakan rawatan perubatan kepada mereka,” kata Dabbas kepada Xinhua.

Beliau berkata pendapatan daripada penjualan barangan yang dipamerkan akan membantu membiayai inisiatif pembuatan rambut palsu yang didedikasikan untuk kanak-kanak yang mengalami keguguran rambut akibat kemoterapi.

“Kami mahu meningkatkan kesedaran tentang isu kanak-kanak yang menghidap kanser dan memberi mereka sokongan ketara,” tambahnya.

Pameran ‘Hope Canvas’ menampilkan 400 lukisan yang dilukis oleh 890 kanak-kanak penghidap kanser dari Jordan dan luar negara. – Xinhua

Mendapat inspirasi daripada pengalamannya pada 2017, apabila dia memberikan rambut palsu semulajadi secara percuma kepada kanak-kanak yang menghidap kanser, Dabbas berkata sumbangan dan pendapatan daripada penjualan lukisan itu setakat ini telah membantu kempen menawarkan 350 rambut palsu buatan tangan.

Kanak-kanak dan ibu bapa mereka yang datang ke pameran itu menyatakan sokongan mereka. Mereka yang telah memerangi penyakit menyuarakan kegembiraan kerana menjadi sebahagian daripada pameran itu.

Ayan, seorang pesakit kanser berusia 8 tahun, berkata dia berasa teruja. “Saya mengambil bahagian dalam pameran ini kerana ia membuatkan saya meluahkan perasaan saya. Saya berasa lebih baik,” katanya kepada Xinhua.

“Dia melukis dirinya dengan rambut panjang… Anak perempuan saya berasa gembira untuk mengambil bahagian, dan dia kini berasa lebih kuat,” kata Alaa Hamdan, ibu kepada Ayan.

Farah, 13, menawarkan diri dalam penganjuran pameran itu, berkata acara itu bertujuan membantu orang lain.

“Saya mahu membantu dalam semua cara yang saya boleh kerana inisiatif ini memberikan tenaga positif kepada pesakit kanser,” katanya kepada Xinhua. “Kami melukis senyuman di wajah mereka semasa inisiatif ini,” tambahnya.

Dabbas berkata beliau menghargai semua individu dan pihak yang menyokong, termasuk mereka dari China, dan menyeru usaha berterusan merentas masyarakat untuk memberi manfaat kepada lebih ramai pesakit.

“Saya terkejut. Seseorang dari China telah menghantar sekitar 15 pasang rambut palsu kepada kami selepas mengetahui inisiatif kami. Saya amat berterima kasih kepada mereka,” katanya.

“Inisiatif kami adalah untuk tujuan yang baik, dan kami ingin mendapatkan lebih banyak sokongan untuk menghidupkan semula harapan bagi pesakit kanser dan membantu mereka dalam semua cara yang mungkin,” tambah Dabbas. – Xinhua