Horner percaya pemilik F1 perlu jaminan kewangan

LONDON, 19 APRIL Ketua pasukan Red Bull, Christian Horner (gambar bawah) percaya prospek kehilangan pasukan yang bergelut dari grid Formula Satu akan menjadi ‘tamparan hebat’ sehingga pemilik kepada sukan tersebut akan memohon jaminan kewangan.

Kejuaraan dunia masih belum diadakan kerana pandemik koronavirus dengan sembilan perlumbaan sama ada dibatalkan atau ditunda. Grand Prix Perancis yang dijadualkan pada 28 Jun juga masih samar, manakala Grand Prix Belgium akan diadakan pada 30 Ogos.

Dengan pendapatan dari penyiaran TV dan pengiklanan yang telah merudum, terdapat kerisauan bahawa 10 pasukan yang lemah mungkin akan berada dalam keadaan bahaya. Walau bagaimanapun, Horner percaya bahawa pemilik FI, Liberty Media, akan terpaksa melakukan sesuatu. “Ia mungkin akan menjadi tamparan hebat dan pada masa itu pihak promoter akan melakukan keputusan,” Horner memberitahu The Guardian kelmarin.

“Pihak Liberty akan melakukan apa yang mereka mampu untuk memastikan 10 pasukan berada di atas grid dan berlumba tahun depan.

“Bagi melindungi perniagaan mereka, saya percaya mereka akan membantu untuk memudahkan, iaitu dengan membayarkan untuk memastikan pasukan-pasukan tersebut akan berada di sini untuk berlumba pada tahun hadapan.” – AFP