Thursday, April 18, 2024
28.5 C
Brunei

  -

  Horton bersara awal

  SYDNEY, 21 JAN – Pemenang pingat emas Australia, Mack Horton, yang mempunyai saingan sengit dengan Sun Yang dari China, mengumumkan persaraannya hari ini daripada renang antarabangsa.

  Perenang berusia 27 tahun itu memenangi emas dalam acara gaya bebas 400 meter (m) di Sukan Olimpik Rio pada 2016, tetapi enam bulan sebelum berlangsungnya Sukan Paris, Horton berkata dia tidak lagi mempunyai motivasi yang diperlukan untuk meneruskan.

  “Saya sangat ingin berenang di Paris tetapi tidak mempunyai semangat,” kata Horton dalam kenyataan Renang Australia yang dikeluarkan hari ini.

  “Saya sentiasa mahu memberikan segala-galanya dan saya bukan seorang yang hanya mahu melihat angka, jadi ini adalah masa yang sesuai untuk berundur.

  “Saya sangat bersyukur atas masa yang telah diluangkan dalam sukan renang dan berkenaan dengan warisan, saya harap rakan sepasukan dan sukan itu berfikir saya akan dapat membantu mereka dalam sukan tersebut dalam beberapa cara.”

  Horton, mungkin lebih terkenal dengan sokongannya terhadap sukan bersih itu terutama sekali pandangannya yang kuat terhadap saingan Sun Yang yang dianggapnya sebagai ‘penipu dadah’ di Sukan Rio.

  Perenang Australia itu kemudian enggan berdiri di atas podium di sebelah Sun di Gwangju, Korea Selatan pada 2019 selepas perenang China itu memenangi pingat emas kejohanan dunia gaya bebas 400m keempat berturut-turut.

  Horton telah menduduki tempat kedua, meraih perak, mengimbau kembali perlawanan akhir Olimpik mereka pada 2016 apabila perenang Australia itu memenangi emas.

  Sun telah digantung daripada renang antarabangsa selama empat tahun, tiga bulan oleh Mahkamah Timbang Tara Sukan pada 2021 kerana enggan memberikan
  sampel dan terlibat dalam dadah terkawal. – AFP

  Gambar fail menunjukkan Horton meraikan di atas podium selepas acara final gaya bebas lelaki 400m semasa pertandingan renang di Sukan Olimpik Musim Panas 2016 pada 6 Ogos 2016, di Rio de Janeiro. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Utusan AS ke PBB berikrar sokong keluarga Jepun yang diculik Korea...

  TOKYO, 18 APRIL - Amerika Syarikat (AS) berdiri bersama Jepun sehingga semua warga Jepun yang diculik oleh Korea Utara beberapa dekad lalu pulang ke...