Hospital lapangan baharu dibuka

LONDON, 3 APRIL – Putera Charles membuka hospital sementara baharu dengan 4,000 katil di sebuah pusat persidangan di timur London hari ini, yang pertama daripada beberapa buah yang sedang dibina di Britain untuk mengatasi wabak koronavirus.

Hospital Perkhidmatan Kesihatan Nasional (NHS) itu dinamakan sempena jururawat abad ke-19 Florence Nightingale dan telah dibina dalam masa sembilan hari.

Anak lelaki sulung Ratu Elizabeth dan pewaris takhta itu melancarkan hospital tersebut menerusi pautan video dari Scotland, di mana beliau telah mengasingkan diri selepas diuji positif COVID-19. Beliau memberikan pujian kepada semua orang yang terbabit, menggelarnya ‘sesuatu yang mengagumkan’ kerana berupaya mengubah pusat ExCel kepada pusat jagaan kritikal dalam masa yang amat singkat.

“Saya adalah salah seorang yang bernasib baik kerana menghidapi COVID-19 yang tidak serius,” kata beliau. “Namun bagi sesetengah orang, ia merupakan perjalanan yang lebih sukar.

“Dengan itu, saya amat lega kerana semua orang kini boleh mempunyai jaminan bahawa mereka akan menerima segala penjagaan teknikal yang mungkin diperlukan oleh mereka, dan setiap peluang untuk kembali kepada kehidupan normal.”

Dengan Nightingale sering dinamakan ‘Wanita Pelita’ dan dilihat sebagai salah seorang pengasas kejururawatan moden, beliau berkata nama tersebut adalah sesuai.

“Dalam masa yang sukar ini, tempat ini akan menjadi sinaran cahaya,” kata putera itu, namun menambah beliau berharap ia tidak diperlukan untuk masa yang lama. NHS Nightingale London pada mulanya akan menerima 500 orang, kata Setiausaha Kesihatan Matt Hancock, yang juga diuji positif dijangkiti COVID-19.

Ia akan menerima pesakit rawatan rapi dari hospital lain di London, yang telah mencatat jumlah kes paling tinggi di seluruh Britain. – AFP

Putera Charles dilihat di monitor ketika beliau bercakap semasa pembukaan hospital lapangan ‘NHS Nightingale’, ditubuhkan di pusat pameran ExCel di London kelmarin. – AFP