Hospital RIPAS tingkat kesiapsiagaan

Oleh Sim Y. H.
Gambar oleh Muiz Matdani

BANDAR SERI BEGAWAN, 24 MAC – Dalam menangani wabak pandemik COVID-19, Hospital Raja Isteri Pengiran Anak Saleha (RIPAS) dari awal penularan wabak berkenaan telah meningkatkan kesiapsiagaan serta keupayaan hospital dalam menangani wabak berkenaan serta memastikan keselamatan dan kesejahteraan para pesakit dan pengunjung ke hospital berkenaan.

Pihak hospital telah menyediakan sebuah pasukan iaitu Pasukan Pengurusan Selesema (Flu Management Team) yang meneliti ke arah penyediaan kemudahan, peralatan dan kakitangan dalam menerima kes-kes jangkitan dengan persiapan dimulakan sejak awal Januari lalu.

Perkara itu dijelaskan oleh Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif Tingkat Khas, Hospital RIPAS, Haji Abdul Khalid As’ari bin Haji Azahari semasa taklimat media yang berlangsung di Hospital
RIPAS, hari ini.

Di samping itu, beliau juga menyatakan bahawa pihak hospital turut menyediakan pelan kelangsungan perniagaan (BCP) bagi menghadapi fasa-fasa wabak COVID-19 daripada fasa amaran, fasa pencemaran dan fasa mitigasi.

Sementara itu, Penguasa Perubatan Hospital RIPAS, Dr Haji Abdul Rashid bin Haji Mohammad menerangkan bahawa risiko jangkitan COVID-19 bagi pesakit-pesakit yang ditahan di hospital adalah lebih tinggi disebabkan ramai antara mereka terdiri daripada warga emas atau berumur serta mereka yang mempunyai masalah kesihatan lain yang menyebabkan daya melawan penyakit mereka lebih rendah dan tidak kuat.

Dari kiri.. Dr Haji Muhd Nurhasanuddin, Haji Abdul Khalid As’ari, Dr Haji Abdul Rashid dan Dr Haji Mohammad Athaaillah semasa sidang media di Hospital RIPAS, kelmarin.
Para pelawat dan pesakit perlu mengisi borang pengisytiharan kesihatan di salah satu
checkpoint Hospital RIPAS.

Sehubungan dengan itu, beliau menjelaskan bahawa beberapa langkah telah diperkenalkan untuk memelihara kesihatan dan kesejahteraan pesakit-pesakit yang ditahan dan semua yang mengunjungi klinik di hospital berkenaan.

Antara langkah-langkah itu adalah memperkenalkan peraturan-peraturan baharu ke atas pelawat, pendamping dan penjaga hospital iaitu mana-mana pelawat, pendamping dan penjaga yang menunjukkan gejala seperti batuk, demam dan sebagainya adalah tidak dibenarkan masuk, pelawat-pelawat yang mempunyai pelekat ‘safe’ sahaja dapat melawat pesakit-pesakit dalam wad, hanya seorang pendamping dibenarkan setiap seorang pesakit, hanya seorang pelawat atau seorang penjaga dibenarkan bagi setiap pesakit dalam satu masa, pelawat dan pendamping di bawah umur 12 tahun tidak dibenarkan masuk serta mana-mana pelawat dan pendamping yang mempunyai sejarah perjalanan ke luar negeri dalam tempoh 14 hari yang lepas, tidak dibenarkan masuk.

Beliau berkata bahawa peraturan-peraturan baharu itu diperkenalkan di hospital dalam tempoh jangkitan wabak COVID-19 dan menasihati orang ramai untuk hanya datang ke hospital jika ada keperluan serta untuk mendengar nasihat yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan.

Manakala itu, Pegawai Perubatan Kanan, Unit Perubatan Akut, Hospital RIPAS, Dr Haji Mohammad Athaaillah bin Haji Abdullah menjelaskan bahawa pihak hospital telah membuat persediaan untuk membendung penularan COVID-19 dengan membuka sembilan checkpoint di hospital bagi membuat saringan bagi pelawat dan pesakit yang berkunjung.

Para pelawat dan pesakit perlu mengisi borang pengisytiharan kesihatan, melalui pemeriksaan suhu badan di bawah 38 darjah Celsius serta bagi mereka yang didapati mempunyai suhu badan yang normal akan diberikan pelekat ‘Safe’ dan mereka dibenarkan untuk berurusan atau melawat pesakit di hospital berkenaan.

Di samping itu, Timbalan Penguasa Perubatan I, Hospital RIPAS, Dr Haji Muhd Nurhasanuddin bin Kelali menjelaskan bahawa Pusat Selesema (Flu Center) di Kompleks Sukan Hospital RIPAS kini beroperasi 24 jam setiap hari bagi mengendalikan pemeriksaan serta saringan bagi mereka yang dikenal pasti, kontak serta juga para pelajar dan orang ramai yang kembali dari luar negara.