Monday, February 26, 2024
29.4 C
Brunei

  -

  ‘Hot daddy’, rakan wanita nafi jual video eksplisit di Telegram

  KUALA LUMPUR, 26 JAN – Seorang lelaki Malaysia yang menggunakan ‘hotdaddyyxx’ pada aplikasi X (dahulunya Twitter), bersama dua rakan wanita, menghadapi pertuduhan kerana mengedar video eksplisit melibatkan lebih 20 wanita di aplikasi Telegram.

  Hasli Ikhwan Arif Zul Hasli, 32, bapa kepada tiga anak, Norshazrina Md Zamri, 27, dan Norhidayah Mahadi, 24, mengaku tidak bersalah semasa hadir di hadapan hakim Mahkamah Sesyen Siti Aminah Ghazali.

  Ketiga-tiga mereka, didakwa mengikut Seksyen 372(1)(e) Kanun Keseksaan, didakwa mengiklankan aktiviti seksual pada aplikasi X di bawah pemegang Notyourdaddy (Hotdaddyyxx).

  Pertuduhan itu membawa hukuman penjara sehingga 15 tahun, sebat dan denda mengikut Seksyen 34 kanun sama.  

  Timbalan pendakwa raya Nidzuwan Abd Latif berhujah terhadap jaminan, menegaskan keseriusan kesalahan tidak boleh diikat jamin itu. Bagaimanapun, jika ikat jamin dibenarkan, beliau mencadangkan RM20,000 dengan seorang penjamin bagi setiap tertuduh.

  Peguam tertuduh, Mohd Faris Abrar Othman dan Muhammad Faiz Mustafa, memohon jaminan minimum, dengan alasan kewarganegaraan Malaysia, pertalian keluarga dan komitmen anak guam mereka untuk menjawab pertuduhan di mahkamah.

  Hakim Siti Aminah menetapkan ikat jamin sebanyak MYR10,000 dengan seorang penjamin dan dijadualkan pada 28 Februari ini untuk sebutan dan penyerahan dokumen.

  Ketiga-tiga mereka, baru-baru ini ditahan di Kampung Janda Baik, Bentong, Pahang, menghadapi pertuduhan yang tidak pernah berlaku sebelum ini selepas Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman mendapati promosi video eksplisit mereka di Telegram.

  Suspek utama, yang dikenal pasti melalui penyiasatan CID, didakwa memulakan perusahaan haram itu dengan menjual ubat penambah nafsu seksual dari China dan akhirnya merakam video eksplisit, yang dijualnya di saluran Telegram sejak Julai tahun lalu.

  Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain melahirkan kebimbangan terhadap potensi keruntuhan akhlak dalam masyarakat akibat aktiviti sedemikian dan menekankan keperluan untuk memerangi isu ini secara besar-besaran. – Bernama

  Hasli Ikhwan Arif Zul Hasli, 32, Norshazrina Md Zamri, 27, dan Norhidayah Mahadi, 24, pada prosiding mahkamah. – Bernama
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan tetapkan Khamis hari terakhir doktor mogok kembali bekerja

  SEOUL, 26 FEB - Kerajaan Korea Selatan memberi doktor muda yang mogok empat hari untuk melaporkan diri ke tempat kerja, dengan berkata hari ini...