Thursday, October 5, 2023
23.8 C
Brunei

  -

  HSBC lantik pengerusi baru

  HONG KONG, 13 Mac – Syarikat perbankan HSBC mengumumkan pelantikan seorang pengerusi baru hari ini sebagai sebahagian daripada pembaikpulihan pengurusan yang juga akan melantik seorang ketua eksekutif baru, berikutan kemerosotan besar dalam keuntungan pada 2016.

  Ahli perniagaan Britain Mark Tucker, yang pada masa ini ketua kumpulan eksekutif dan presiden kumpulan insurans AIA, akan mengambil alih jawatan tersebut daripada Douglas Flint pada Oktober ini.

  Beliau akan memimpin usaha mencari ketua pegawai eksekutif (CEO) baru untuk menggantikan Stuart Gulliver yang dijangka bersara pada 2018, kata bank dalam satu kenyataan kepada bursa saham Hong Kong.

  Perubahan itu muncul selepas keuntungan HSBC menerima tamparan hebat pada tahun lalu, dengan bank menyumbang kepada kemerosotan ke atas kebimbangan fahaman perlindungan di bawah Donald Trump dan keadaan tidak pasti berpunca daripada Brexit apabila ia mengumumkan keputusan 2016 pada bulan lalu.

  Ia mencetuskan kebimbangan baru di mana pasaran telah pun dibelenggu kebimbangan berhubung kestabilan politik di Eropah, Brexit dan dasar perniagaan AS.

  Gambar fail yang diambil pada 29 Julai 2011 menunjukkan Mark Tucker semasa mengumumkan laporan sementara syarikat bagi 2011 di Hong Kong. – AP
  Gambar fail yang diambil pada 29 Julai 2011 menunjukkan Mark Tucker semasa mengumumkan laporan sementara syarikat bagi 2011 di Hong Kong. – AP

  Saham HSBC berakhir 2.14 peratus pada HK$64.35.

  HSBC memuji “rekod kepimpinan Tucker dalam perniagaan perkhidmatan kewangan kompleks di Asia dan UK” dalam kenyataannya.

  Sebelum beliau mengambil alih AIA, Tucker menjadi ketua syarikat insurans Prudential.

  Gulliver dan Flint telah memimpin HSBC sejak 2010 dalam apa yang telah menjadi tempoh yang sukar untuk bank.

  Kedua-dua mereka disoal oleh penggubal undang-undang UK pada 2015 dan meminta maaf atas kegagalan “yang tidak dapat diterima” di divisyen HSBC Swiss ekoran dakwaan unit berkenaan membantu pelanggan kaya menyembunyikan berbilion-bilion daripada pembayar cukai.

  HSBC adalah satu daripada enam bank utama di AS dan Eropah yang didenda AS$4.2 bilion oleh pengawas global dalam tindakan keras pada November 2014 kerana cuba memanipulasi pasaran tukaran asing.

  Ia juga didenda AS$1.92 bilion oleh pendakwa AS pada 2012 untuk menyelesaikan dakwaan mengatakan ia gagal menguatkuasakan peraturan anti-pembersihan wang yang mendedahkannya kepada eksploitasi oleh kartel dadah dan pertubuhan pengganas. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Kanada tegaskan perlu ‘kehadiran diplomatik kuat’ di India

  NEW DELHI, 4 OKT - Kanada kelmarin menegaskan keperluan untuk mempunyai kehadiran diplomatik yang kukuh di India selepas muncul laporan bahawa kerajaan India mahu...