Huawei penjual telefon pintar terbesar dunia

BEIJING, 30 JULAI – Huawei telah memintas Samsung untuk menjadi penjual telefon pintar nombor satu di seluruh dunia dalam suku kedua di sebalik permintaan domestik yang kukuh, kata penjejak industri Canalys hari ini.

Canalys berkata firma itu, yang sedang berdepan sekatan Amerika Syarikat (AS) dan kemerosotan jualan di luar negara, menghantar 55.8 juta peranti – memintas Samsung untuk kali pertama, yang menghantar 53.7 juta unit.

Keputusan itu menandakan suku pertama dalam sembilan tahun sebuah syarikat selain dari Samsung atau Apple yang telah mendahului pasaran, kata Canalys.

Sekatan AS telah ‘menjejaskan’ perniagaan Huawei di luar pasaran China, tambah kumpulan penyelidikan itu, tetapi ia telah berjaya menguasai pasaran dalam negara.

Lebih 70 peratus daripada telefon pintar Huawei dijual dalam negara sekarang, kata Canalys, di mana Samsung mempunyai pasaran yang amat kecil.

Huawei berkata dalam satu kenyataan bahawa ia merupakan tanda ‘ketahanan luar biasa.’
Bagaimanapun, hantaran luar negara merosot hampir satu pertiga dalam suku kedua dan penganalisis Canalys, Mo Jia mengingatkan kekuatan di China sahaja adalah ‘tidak cukup untuk mengekalkan Huawei di tempat teratas sebaik sahaja ekonomi global mula ‘berpulih.’

“Rakan utamanya di rantau besar, seperti Eropah, semakin was-was terhadap peranti Huawei, menerima model yang kurang, dan membawa masuk jenama baharu untuk mengurangkan risiko,” kata Mo. – AFP