Saturday, September 23, 2023
23.7 C
Brunei

  -

  Huawei, Seres lancar SUV pintar terbaharu dengan teknologi pemanduan autonomi

  BEIJING, 17 SEPT – AITO, yang dibangunkan bersama oleh Huawei dan Seres, melancarkan kenderaan utiliti sukan terbaharunya baru-baru ini, yang ciri pemanduan autonomi canggihnya dijangka menajamkan kelebihan SUV itu dalam pasaran kenderaan tenaga baharu yang kompetitif.

  Yu Chengdong, ketua unit perniagaan kenderaan pintar Huawei, berkata M7 baharu akan dapat mengemudi sendiri di jalan bandar dan lebuh raya tanpa bergantung pada peta definisi tinggi, yang setakat ini dianggap sebagai satu kemestian untuk pemanduan autonomi peringkat tinggi.

  M7 baharu menampilkan versi kedua sistem pemanduan autonomi Huawei, atau ADS, kata Yu. Sejak dilancarkan pada bulan April, sistem itu telah menghasilkan takungan senario trafik.

  Untuk perjalanan jarak jauh, sistem itu memerlukan satu campur tangan manual setiap 200 kilometer dan dalam senario bandar, ia boleh bergerak masuk atau keluar daripada senario trafik pantas seperti ‘pemandu berpengalaman’, tambahnya.

  Keupayaan pemanduan autonomi cemerlang model baharu itu banyak dibantu oleh gabungan 27 penderia kenderaan, termasuk lidar atas bumbung, pemasangan radar gelombang tiga milimeter dan 11 kamera definisi tinggi.

  Satu lagi kemuncak model ini ialah ia menampilkan sistem pengendalian Harmony, yang telah dibangunkan oleh Huawei untuk telefon pintarnya dan peranti digital lain.

  Ini membolehkan sambungan yang lebih lancar antara model dan produk Huawei yang lain. Yu berkata ia juga membenarkan penangkapan masa nyata telefon mudah alih dicerminkan pada paparan papan pemuka.

  Tablet Huawei juga boleh disambungkan dengan mudah kepada model melalui antara muka MagLink, menjadikan tempat duduk belakang menjadi ruang berfungsi lain seperti bilik mesyuarat.

  Memandangkan jenama pertama Huawei telah dilancarkan bersama pembuat kereta, AITO menyaksikan jualannya pada Ogos hanya berjumlah 5,018 unit, walaupun jualan AITO melebihi 10,000 unit dalam beberapa bulan tahun lepas, kata Persatuan Kereta Penumpang China.

  AITO, yang mana Huawei menaruh harapan tinggi, kini jauh ketinggalan di belakang syarikat permulaan peringkat pertama termasuk Li Auto dan Nio, yang jualannya bulan lepas masing-masing melebihi 20,000 unit.

  Pakar mempunyai pendapat bercampur-campur tentang prospek AITO. Penganalisis di Soochow Securities yakin dengan potensi jenama itu. Dalam nota penyelidikan, mereka berkata kekuatan teknologi Huawei akan membina jenama itu dalam jangka masa panjang.

  Pasaran NEV di China adalah yang terbesar dan juga paling berdaya saing di dunia, dengan sejumlah besar model daripada kedua-dua syarikat gergasi terkenal seperti BYD dan senarai syarikat permulaan yang semakin meningkat.

  Persatuan Pengilang Automobil China berkata bahawa 5.37 juta NEV telah dijual dalam lapan bulan pertama, meningkat 39.2 peratus tahun ke tahun, di mana 727,000 telah dieksport. – ANN/China Daily

  M7 baharu AITO yang dilancarkan baru-baru ini, pada 12 Sept 2023. – ANN/China Daily
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...