Wednesday, December 7, 2022
31.3 C
Brunei

-

Hubungan Brunei, Oman terus kukuh

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 20 NOV – Negara Brunei Darussalam dan Kesultanan Oman menikmati hubungan dua hala yang stabil, sihat serta terus berkembang dengan pencapaian yang memberangsangkan sejak penubuhan hubungan diplomatik pada 24 Mac 1984.

Sejak itu, Oman dan Brunei telah memeterai pelbagai perjanjian dan memorandum persefahaman dalam pelbagai bidang kerjasama.

Di samping itu, hubungan dua hala juga dibincangkan dan dikemaskinikan secara kerap oleh Kementerian Hal Ehwal Luar, Kesultanan Oman dan Kementerian Hal Ehwal Luar Negeri, Negara Brunei Darussalam melalui Mesyuarat Konsultasi Dua Hala iaitu sebuah mekanisme yang ditubuhkan pada 1992 untuk mengukuhkan lagi hubungan dua hala kedua-dua buah negara.

Perkembangan positif dan erat hubungan dua hala antara kedua-dua buah negara itu dinyatakan oleh bakal Duta Kesultanan Oman ke Negara Brunei Darussalam yang baru dilantik, Puan Yang Terutama Erma Said Mohamed Al Kathiry dalam perutusannya bersempena Ulang Tahun Hari Kebangsaan Kesultanan Oman ke-52.

Kerjasama kebudayaan merupakan salah satu dimensi kukuh dalam hubungan dua hala Oman-Brunei di mana Oman kerap mengambil bahagian dalam Pesta Buku Antarabangsa Brunei manakala Brunei juga telah mengambil bahagian dalam pesta buku Muscat dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Kedutaan Oman turut mengutamakan usaha mempromosikan pertukaran warga antara di mana sebagai sebahagian daripada usaha itu, enam sudut penerbitan Oman telah ditubuhkan secara rasmi di beberapa buah perpustakaan awam di Brunei dengan jumlah keseluruhan terbitan Oman yang terdapat di enam sudut berkenaan adalah lebih daripada 2,000.

Manakala itu, sebagai sebahagian daripada usaha kedutaan untuk memupuk hubungan dengan warga Brunei dalam rangka kerja diplomasi awam, kedutaan itu meneruskan amalan tahunannya untuk menjemput kumpulan pelajar daripada sekolah-sekolah awam melawat ke premis kedutaan berkenaan.

Pada masa yang sama, PYT Erma Said Mohamed Al Kathiry menyatakan penghargaan kepada kerajaan Negara Brunei Darussalam yang telah banyak menerima pelajar-pelajar Oman untuk melanjutkan pengajian mereka di bawah biasiswa kerajaan Brunei di pelbagai institusi pengajian tinggi dan universiti tempatan.

Kedua-dua buah negara menerusi mesyuarat konsultasi dua hala, juga telah meneroka dan mengenal pasti peluang-peluang pelaburan baharu dalam pelbagai industri.

Bakal Duta Kesultanan Oman ke Negara Brunei Darussalam, PYT Erma Said Mohamed Al Kathiry. – Gambar serahan Kedutaan Kesultanan Oman di Negara Brunei Darussalam
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Penghormatan buat Jiang Zemin

BEIJING, 6 DIS – Siren kedengaran di seluruh China hari ini ketika Parti Komunis mengadakan perkabungan bekas pemimpin, Jiang Zemin, memberi penghormatan kepadanya sebagai...
- Advertisment -