Friday, January 27, 2023
23.1 C
Brunei

-

Hubungan dua negara terus diperkukuh

Oleh Salawati Haji Yahya

BANDAR SERI BEGAWAN, 5 JULAI – Setelah hampir empat dekad menjalinkan hubungan diplomatik, penglibatan dua hala Kesultanan Oman dan Negara Brunei Darussalam telah diperkukuh melalui hubungan perniagaan dalam industri tenaga, ICT dan akuakultur di samping pertukaran antara rakyat dan kebudayaan.

“Ini setentunya tidak mengejutkan, kerana Brunei Darussalam dan Oman adalah rakan semula jadi, berdasarkan kepentingan bersama, cita-cita dan pertukaran kebudayaan.

“Wawasan Brunei 2035 dan Wawasan Oman 2040 misalnya, telah menetapkan matlamat yang sama untuk memajukan pembangunan sosioekonomi negara masing-masing di mana terdapat banyak persamaan dalam strategi dan yang paling ketara adalah untuk mempelbagaikan ekonomi.”

Perkara tersebut ditekankan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan dan Ekonomi Kedua, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Amin Liew bin Abdullah semasa berucap merasmikan Dialog Kerjasama Kesultanan Oman-Brunei Darussalam yang berlangsung di Perpustakaan Universiti Brunei Darussalam, hari ini.

Yang Berhormat Dato seterusnya berkata, ketika dunia mula hidup dengan COVID-19, Negara Brunei Darussalam dan Kesultanan Oman seperti banyak negara lain juga melak-
sanakan banyak inisiatif untuk memacu pemulihan ke arah pertumbuhan ekonomi jangka panjang.

Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Amin Liew ketika berucap pada perasmian Dialog Kerjasama Kesultanan Oman-Brunei Darussalam.

Bagaimanapun, kita sedar bahawa pandemik telah mendorong kepada laluan pembangunan ekonomi yang lebih mampan, inklusif dan berdaya tahan.

Ini, tambah beliau, tidak syak lagi memerlukan ekosistem dan tadbir urus pemboleh, pembaharuan dasar serta pembinaan kapasiti untuk memastikan keselamatan makanan yang mampan, tenaga bersih, perdagangan inklusif, agenda ekonomi dan sebagainya.

Mengulas mengenai kerjasama Brunei dan Oman dalam perkembangan global pada masa ini, beliau berkata bahawa Brunei menghargai potensi dalam meluaskan lagi kerjasama ekonomi dalam banyak bidang.

Menurutnya, asasnya sudah ada di mana kedua-dua negara telah menubuhkan pelbagai inisiatif untuk memajukan kerjasama ekonomi kedua-dua negara seperti Jawatankuasa Bersama Brunei-Oman (BOJC) dan Syarikat Pelaburan Oman Brunei (OBIC).

Yang Berhormat Dato turut mengalu-alukan hasil Mesyuarat BOJC ke-3 yang berlangsung di Brunei kelmarin, di mana kedua-dua buah negara telah bersetuju untuk merancakkan semula perbincangan bagi memfokuskan kerjasama ke atas sektor-sektor ekonomi strategik utama.

Menurut beliau lagi, Forum Pelaburan yang akan diadakan juga merupakan satu lagi inisiatif yang dialu-alukan bagi sektor-sektor swasta dan jemputan lain untuk mengetahui mengenai potensi perdagangan dan pelaburan di negara masing-masing.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Kotak hitam pesawat Nepal dihantar ke Singapura

KATHMANDU, NEPAL, 26 JAN – Kotak hitam yang ditemui daripada insiden pesawat nahas di Nepal dihantar ke Singapura untuk analisis bagi mengenal pasti punca...
- Advertisment -