Hujan ais batu sebesar buah mangga landa bandar Australia

BRISBANE, AUSTRALIA, 20 OKT – Sebuah bandar tropika utara Australia telah dilanda dengan hujan ais batu ‘catat rekod’ yang saiznya sebesar buah mangga atau limau gedang sehingga memecahkan cermin depan kereta.

Ketulan ais batu gergasi itu berukuran lebih 16sm diameter, kata Biro Meteorologi Australia hari ini.

Hujan ais itu melanda Yalboroo ketika ribut melintasi sebuah bandar kecil kira-kira 1,000km utara Brisbane lewat kelmarin.

Imej-imej dalam media sosial menunjukkan ketulan ais gergasi itu lebih besar daripada tapak tangan manusia dan yang terbesar telah memecahkan hadapan sebuah kereta dalam satu video yang disiarkan dalam Twitter.

“Hujan ais batu berukuran 16sm kelmarin di Yalboroo, Queensland adalah rekod baharu Australia,” kata Biro Meteorologi dalam Twitter.

“Atmosferanya sangat tidak stabil sehingga menyebabkan ketulan ais batu terus membesar sebelum graviti melepaskannya bumi.”

Rekod ais batu sebelumnya adalah 14sm berlaku di tenggara negeri Queensland pada Oktober 2020, tambah biro.

Terdapat amaran baharu mengenai ribut di sepanjang pantai timur Australia hari ini, dengan laporan mengenai hujan ais batu akan berlaku buat hari kedua – kali ini di bandar pesisir Coffs Harbour, utara Sydney. – AFP