Wednesday, July 24, 2024
24.2 C
Brunei

  -

  Hukuman sebat pesalah kes curi kabel dikurangkan

  Oleh Nurdiyanah R.

  BANDAR SERI BEGAWAN, 19 JUN – Mahkamah Rayuan, kelmarin, telah menyelaraskan hukuman terhadap Muhd ​​Munawarah bin Haji Abdul Kadir, yang disabitkan kesalahan atas penglibatannya dalam kecurian kabel tembaga yang menyebabkan gangguan kepada perkhidmatan telekomunikasi.

  Pada mulanya dijatuhkan hukuman penjara lima tahun empat bulan dan enam kali sebatan, rayuan Muhd ​​Munawarah berjaya membawa kepada pengurangan hukuman sebat.

  Mahkamah memindah hukuman daripada enam sebatan kepada empat sebatan, mengiktiraf pengakuan bersalah dan kerjasama dengan pihak berkuasa selepas penahanannya.

  Kes itu berpunca daripada operasi curi pada waktu malam pada 18 November 2021, di mana Muhd ​​Munawarah dan tujuh yang lain menyasarkan tapak United National Networks (UNN) di Kampung Sungai Kebun.

  Mereka menceroboh memasuki tapak itu, memotong dan mengalihkan kabel tembaga dan gentian optik, menyebabkan kerosakan bernilai lebih $2,000 dan menjejaskan perkhidmatan untuk ratusan pelanggan.

  Pada rayuan itu, hujah tertumpu kepada keterukan hukuman awal berbanding faktor-faktor pengurangan Muhd ​​Munawarah, termasuk kerjasamanya selepas penahanan.

  Pendakwa Raya Nurhidayatul Aeny Alisah Haji Zullizam mengakui kesilapan dalam hukuman asal dan menyokong pengurangan hukuman sebatan.

  Ketua Hakim Negara Dato Seri Paduka Steven Chong, bersama Hakim Conrad Seagroatt dan Edward Timothy Starbuck Woolley, menekankan keperluan pencegahan dalam kes yang memberi kesan kepada perkhidmatan penting dan infrastruktur awam.

  Meskipun dengan pengurangan sebatan, mahkamah mengesahkan hukuman penjara lima tahun empat bulan itu sesuai memandangkan keseriusan kesalahan itu.

   

  Web Envato
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Taiwan keluarkan amaran darat, laut untuk Taufan Gaemi

  TAIPEI, 23 JULAI - Agensi meteorologi Taiwan telah mengeluarkan amaran laut dan darat untuk Taufan Gaemi, yang dijangka mendarat di Daerah Yilan antara lewat...