Hurikan Hanna badai Texas

HOUSTON, 26 JULAI – Hurikan Atlantik pertama tahun 2020 diturunkan kepada taraf ribut tropika hari ini selepas ia melanda negeri Texas, membawa bersamanya hujan lebat, ombak tinggi dan banjir kilat.

Ribut kategori 1 itu diturunkan oleh Pusat Hurikan Nasional Amerika Syarikat (AS) kepada ribut tropika pada kira-kira 0600 GMT tetapi ia masih membawa angin dengan kelajuan 115 kilometer sejam.

“Hanna dijangka membawa hujan lebat di seluruh kawasan selatan Texas dan timur laut Mexico. Hujan berkenaan akan mencetuskan banjir kilat dan banjir sungai di beberapa kawasan, kata ahli kaji cuaca sebelumnya.

Tidak adanya laporan kemalangan jiwa atau kerosakan.

Namun ahli kaji cuaca mengingatkan ‘ombak tinggi’ yang mungkin mencecah enam kaki di sesetengah kawasan, sementara ribut diramalkan berkurangan dengan hujan 18 inci pada Isnin di selatan Texas dan Mexico.

“Pentadbiran saya sedang memantau Hurikan Douglas di luar Hawaii dan Hurikan Hanna, yang kini telah mendarat di Texas,” kata Presiden Donald Trump di Twitter.

“Kami akan menyelaras dengan kedua-dua negeri – dengar kepada pegawai pengurusan kecemasan anda untuk melindungi keluarga dan harta benda anda!”.

Kerosakan nampaknya terhad selepas Hanna mendarat di Pulau Padre pada pukul 5 petang hari ini, dengan beberapa kejadian banjir dan bekalan elektrik terputus. Hanna melanda tatkala Texas menghadapi peningkatan dalam jangkitan COVID-19, dengan pegawai mewajibkan pemakaian penutup mulut dan hidung untuk mengawal penularan penyakit. – AFP

Selat Corpus Christi mengalami angin kencang dan perairan bergelora sebelum Hurikan Hanna melanda pada 25 Julai di Pelabuhan Aransas, Texas. – AP