Hyundai Heavy disenarai di bursa saham

SEOUL, 17 SEPT – Saham dalam firma pembinaan kapal terbesar dunia Hyundai Heavy Industries meningkat lebih dua kali ganda daripada harga tawaran awam mereka apabila syarikat disenaraikan di bursa saham hari ini.

IPO Hyundai Heavy, diadakan susulan penyusunan semula kumpulan yang dikaitkan dengan perjanjian untuk memperoleh saham majoriti dalam firma nombor dua dunia Daewoo, walaupun ia masih menunggu kelulusan dari badan pengawal selia. Harga apungan Hyundai Heavy ditetapkan pada 60,000 won, namun mereka naik kepada 135,000 won dalam perniagaan jam pertama di Seoul, meningkat 125 peratus.

Harga saham ditutup pada 111,500 won, kurang daripada harga dua kali ganda IPO, memberikan modal pasaran berjumlah 9.9 trilion won (AS$8.4 bilion). Lebih daripada 1,600 pelabur institusi tempatan dan asing telah memohon saham berkenaan semasa proses pengapungan pada awal bulan ini. Tawaran berjaya mengumpul 1.08 trilion won.

Hyundai Heavy berkata ia merancang menggunakan hasil apungan berjumlah 760 bilion won untuk melabur dalam kapal generasi akan datang dan teknologi mesra alam. – AFP