Sunday, April 14, 2024
30.5 C
Brunei

  -

  Hyundai lihat masa depan pengeluaran kereta di Singapura

  SEOUL, 22 NOV – Apabila diminta untuk menggambarkan kilang pembuatan auto, seseorang akan dengan mudah memikirkan beberapa baris pemasangan yang dipenuhi dengan jurutera dan bahagian kenderaan yang diangkut ke destinasi seterusnya. Namun Pusat Inovasi Kumpulan Hyundai Motor Singapura (HMGICS), tidak seperti itu.

  Dibina untuk menggambarkan masa depan pengeluaran kenderaan, kompleks itu lebih menyerupai makmal berteknologi tinggi, dipenuhi dengan robot autonomi perayauan, sistem pertanian pintar besar-besaran dan bilangan skrin digital yang memeningkan.

  Hyundai Motor membawa sekumpulan wartawan dari Korea Selatan dalam lawatan akhbar ke kemudahan pintar terbaharunya di Singapura minggu lepas, beberapa hari sebelum majlis perasmian besarnya. Perkara pertama yang menarik perhatian ialah sistem pertanian pintar dalaman yang disediakan bersebelahan dengan Pony, kenderaan keluaran besar-besaran pertama pembuat kereta itu, dan Ioniq 5, kenderaan elektrik yang memenangi anugerah pengeluar kereta itu.

  Sistem pertanian pintar, yang terdiri daripada 568 menara pada sistem tali sawat automatik yang mengendalikan robot pembenihan, robot pemindahan dan robot penuaian. Pembuat kereta Korea itu berkata sistem itu adalah untuk menunjukkan bagaimana pihak berkuasa Singapura boleh menggunakan penyelesaian masa depan sedemikian untuk meningkatkan peratusan makanan bekal sendiri kepada 30 peratus menjelang 2030 daripada 10 peratus sekarang.

  “Mobiliti telah memainkan peranan yang besar dalam pembangunan bandar,” kata Ketua Pegawai Eksekutif HMGICS, Jung Hong-bum.

  “Ketika kami membangunkan kenderaan, bandar berkembang dan bandar mega dilahirkan. Bagi kesan sampingannya, masalah sama ada Bumi boleh dikekalkan pada masa hadapan berlaku. Kami percaya mobiliti baharu mesti menyelesaikan masalah itu.

  “Di HMGICS, kami akan memperbaharui teknologi dan sistem, memikirkan bagaimana pelbagai faktor pada masa hadapan akan memberi kesan kepada pasaran dan bagaimana kami boleh membangunkan produk (yang memenuhi permintaan masa depan).”

  Lounge bertemakan Ioniq-5 menyambut pengunjung di sebelah sistem pertanian pintar, menunjukkan cara EV menggunakan bahan dan alat ganti terpakai semula, mesra alam untuk memberi gambaran tentang usaha Hyundai Motor untuk mencipta masa depan yang mampan.

  Kawasan penyelidikan dan pembangunan merangkumi seluruh tingkat pertama HMGICS. Jurutera yang diupah tempatan serta pekerja Korea sedang berusaha untuk menguji dan memajukan senjata robot dan sistem pengimbasan pemasangan untuk kenderaan. Mereka berkata matlamat mereka adalah untuk membolehkan lengan robotik mengambil dan membawa kabel nipis secara bebas dan mengurangkan masa yang diperlukan untuk sistem pengimbasan mencipta rangka tindakan 3D kenderaan bagi pemasangan yang lebih pantas. – ANN/ The Korea Herald

  Gambar Pusat Inovasi Kumpulan Hyundai Motor di Singapura. – ANN/The Korea Herald
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Banjir terburuk landa di Kazakhstan

  POKROVKA, 12 APRIL - Salji dan ais yang mencair dengan pantas telah menyebablan sungai-sungai di utara Kazakhstan dan sempadan di Rusia mencatatkan paras yang,...