IAEA-Iran capai perjanjian sementara nuklear

VIENNA, 22 FEB – Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) dan Iran mencapai persefahaman dua hala sementara untuk menyelamatkan perjanjian nuklear, lapor Agensi Berita Xinhua memetik Ketua IAEA semalam.

Iran akan menghentikan pelaksanaan langkah-langkah sukarela seperti yang dipersetujui dalam Pelan Tindakan Komprehensif Bersama 2015 (JCPOA), atau perjanjian nuklear Iran, pada 23 Februari, untuk mematuhi undang-undang yang diluluskan oleh parlimennya, Ketua Pengarah IAEA Rafael Grossi memberitahu wartawan selepas melawat Tehran.

Di bawah perjanjian sementara itu juga IAEA akan meneruskan aktiviti pengesahan dan pemantauan yang diperlukan untuk tempoh tiga bulan, katanya.

“Terdapat kekurangan akses, kita perlu hadapinya. Namun kita masih dapat mengekalkan tahap pemantauan dan pengesahan yang diperlukan,” kata Grossi.

Beliau berkata perjanjian sementara ini membolehkan perbincangan politik di peringkat lain diadakan dan “mengelakkan situasi yang tiada arah tuju.”

Parlimen Iran pada Disember 2020 meluluskan Pelan Tindakan Strategik untuk Mengatasi Sekatan, undang-undang yang membenarkan kerajaan Iran melancarkan semula pengayaan 20 peratus uranium, kemudian menghentikan pelaksanaan protokol tambahan IAEA jika sekatan terhadap Iran di bawah JCPOA diteruskan. – Bernama

Jurucakap kementerian luar negeri Iran, Saied Khatibzadeh bercakap semasa sidang media di Tehran. Iran memuji perjanjian sementara yang dicapai Tehran dengan ketua pengawas nuklear PBB untuk pemeriksaan di lokasi. – AFP