Ibu baru melahirkan korban terkini COVID-19

Oleh Syahmi Hassan

BANDAR SERI BEGAWAN, 9 SEPT – Ibu muda yang baru melahirkan anak pada bulan lalu dan disahkan positif COVID-19 telah meninggal dunia hari ini.

“Kes tersebut ialah seorang wanita berumur 29 tahun yang merupakan Kes 777. Kes ini telah mengalami masalah jangkitan paru-paru yang teruk setelah dijangkiti COVID-19,” jelas Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Isham bin Haji Jaafar.

Beliau mengongsikan perkara tersebut pada Sidang Media bagi Situasi Terkini Jangkitan COVID-19 di Negara Brunei Darussalam hari ini di Dewan Al-‘Afiah, Kementerian Kesihatan.

Menurut Yang Berhormat Dato lagi, kes ini telah melahirkan anak melalui pembedahan pada 24 Ogos lalu semasa dalam rawatan di Pusat Pengasingan Kebangsaan.

“Kes ini kemudian telah dimasukkan ke Unit Rawatan Intensif, Pusat Pengasingan Kebangsaan kerana beliau memerlukan bantuan mesin pernafasan dan mesin tambahan heart-lung machine (ECMO),” jelas Yang Berhormat Dato.

Sehubungan itu, demi menjaga kerahsiaan dan menghormati privasi keluarga kes tersebut, Kementerian Kesihatan tidak akan mengongsikan butiran peribadi kes.

“Orang ramai juga dipohonkan untuk sama-sama menghormati dan tidak menyebarkan maklumat-maklumat berkaitan dengan kes tersebut,” tegasnya.

Di kesempatan itu, Yang Berhormat Menteri Kesihatan mewakili warga Kementerian Kesihatan dan keseluruhan rakyat Negara Brunei Darussalam mengucapkan takziah kepada keluarga kes berkenaan.

“Semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama-sama para solihin. Al-Fatihah,” tambahnya.