Friday, June 21, 2024
24.9 C
Brunei

  -

  ICC mohon waran tangkap untuk pemimpin Israel, Hamas dan Netanyahu

  THE HAGUE, 20 MEI – Ketua pendakwa Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC), Karim Khan berkata hari ini bahawa beliau memohon waran tangkap untuk pemimpin Israel dan Hamas, termasuk Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu, berhubung tindakan mereka semasa perang tujuh bulan.

  Khan berkata bahawa dia percaya Netanyahu, menteri pertahanannya, Yoav Gallant dan tiga pemimpin Hamas iaitu Yehya Sinwar, Mohammed Deif dan Ismail Haniyeh bertanggungjawab atas jenayah perang dan jenayah terhadap kemanusiaan di Semenanjung Gaza dan Israel.

  Bercakap mengenai tindakan Israel, Khan berkata dalam satu kenyataan bahawa “kesan penggunaan kelaparan sebagai kaedah peperangan, bersama-sama dengan serangan lain dan hukuman kolektif terhadap penduduk awam Gaza adalah sangat teruk, nyata dan diketahui secara meluas. Ia termasuk kekurangan zat makanan, dehidrasi, penderitaan yang mendalam dan peningkatan jumlah kematian dalam kalangan penduduk Palestin, termasuk anak damit, kanak-kanak lain, dan wanita.”

  Mengenai tindakan Hamas pada 7 Oktober, dia berkata bahawa dia melihat sendiri “pemandangan yang menghancurkan dari serangan itu dan kesan mendalam daripada jenayah yang tidak wajar yang dikenakan dalam permohonan yang difailkan hari ini.

  Bercakap dengan mangsa yang terselamat, saya mendengar bagaimana kasih sayang dalam sebuah keluarga , ikatan yang paling dalam antara ibu bapa dan seorang anak telah berubah untuk menimbulkan kesakitan yang tidak terduga melalui kekejaman yang dikira dan tindakan tidak berperasaan yang melampau. – AP

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Modi ketuai sambutan hari yoga India

  INDIA, 21 JUN – Sambil meregang, melengkungkan punggung dan melutut di atas tikar, Perdana Menteri nasionalis Hindu India, Narendra Modi, mengetuai ratusan orang melakukan...