Saturday, September 30, 2023
23.3 C
Brunei

  -

  ICRC terus bangkit menerusi dana HIB

  Oleh Nurdiyanah R.
  Gambar serahan ICRC Kuala Lumpur

  Lebih 3,000 orang kurang upaya (OKU) telah mendapat manfaat daripada perkhidmatan rehabilitasi fizikal di Republik Demokratik Congo (DRC), Mali dan Nigeria, setelah berjayanya perlaksanaan bon impak kemanusiaan atau Humanitarian Impact Bond (HIB) buat julung kalinya.

  Jawatankuasa Antarabangsa Palang Merah (ICRC) telah memulakan HIB pada tahun 2017, merupakan sebuah mekanisme kewangan inovatif yang telah terbukti sebagai alat yang efisien untuk mengumpul dana yang didorong oleh projek pada masa keperluan global yang semakin meningkat.

  Dianggarkan 29 juta orang iaitu kira-kira 14 setiap 100 penduduk terdiri daripada mereka yang kurang upaya di Nigeria di mana perkhidmatan rehabilitasi fizikal tidak tersedia untuk kebanyakan mereka. Di Timur Laut negara itu, konflik dan keganasan menyebabkan ramai orang tidak mempunyai akses kepada perkhidmatan penjagaan kesihatan yang penting, ramai terpaksa menempuh perjalanan sejauh 600 batu untuk sampai ke sebuah fasiliti kesihatan yang memberikan penjagaan kesihatan yang sewajarnya.

  “Ia adalah satu langkah penting untuk menyediakan fasiliti kesihatan sedemikian di Nigeria dan di tempat lain. Ia memberi peluang untuk berjuta-juta orang menjalani kehidupan yang lebih baik.

  “Ini adalah langkah pertama usaha jangka panjang supaya orang ramai boleh mendapat manfaat daripada perkhidmatan penting pada tahun-tahun akan datang,” kata ketua pasukan ICRC bagi pusat rehabilitasi fizikal di Maiduguri, Daniel Odhiambo di Geneva ketika berkongsi kejayaan ICRC menerusi perlaksanaan HIB pertama sehingga membawa manfaat kepada mereka yang kurang upaya di DRC, Mali dan Nigeria, berdasarkan kenyataan yang dikongsikan oleh ICRC Kuala Lumpur secara maya kepada penulis, baru-baru ini.

  ICRC semasa menjalani perkhidmatan rehabilitasi fizikal yang berpusat di Nigeria.
  Antara mangsa konflik di Mali semasa mengikuti sesi pemulihan menerusi HIB.
  Sebuah pusat ortopedik dibiayai melalui perlaksanaan HIB oleh ICRC sekitar tahun 2019.

  HIB cetus sinar kehidupan

  Kenyataan turut mengongsikan bahawa tiga pusat perkhidmatan rehabilitasi fizikal di Nigeria, DRC dan Mali, telah menerima pembiayaan awal melalui mekanisme projek kewangan HIB yang mana telah disediakan oleh pelabur sosial, seperti Bank Lombard Odier dan New Re, dan akhirnya dibayar balik melalui perjanjian pembayaran dari pembiaya hasil, termasuk kerajaan Switzerland, Belgium, Itali, United Kingdom dan Yayasan La Caixa.

  Daripada impak COVID, rampasan kuasa tentera dan keganasan yang memuncak menjadikan pelaksanaan projek berkenaan kompleks tetapi di sebalik cabaran itu, pusat tersebut menerima sembilan peratus lebih efisien daripada pusat penanda aras dari segi pengurusan masa, kemahiran staf, pengurusan stok dan sumber. Kriteria dan elemen penting seperti kualiti penjagaan dan kepuasan pesakit adalah faktor utama yang membantu menentukan tahap kejayaan HIB.

  Turut dipetik dalam kenyataan berkenaan, Presiden ICRC, Peter Maurer meluahkan kegembiraan di mana HIB telah terbukti sebagai alat yang sangat berguna untuk mempelbagaikan pembiayaan mereka untuk projek berbilang tahun berskala besar. Kolaborasi dan kepercayaan rakan kongsi mereka adalah penting, terutamanya pada masa keperluan global semakin meningkat dan pembiayaan kemanusiaan semakin meningkat.

  “Hari ini, kami gembira untuk mengatakan bahawa projek itu telah mencapai objektifnya dan lebih 3,000 orang telah pun mendapat akses kepada perkhidmatan rehabilitasi fizikal yang mengubah kehidupan,” tambahnya.

  Menangani jurang kewangan kemanusiaan

  Di samping itu, kenyataan turut menekankan bahawa HIB telah menjadi percubaan yang berjaya untuk sektor swasta dan awam menggabungkan sumber dan kepakaran, membuka jalan kepada projek inovatif lain untuk membawa sumber tambahan supaya dapat menangani jurang kewangan kemanusiaan yang semakin meningkat.

  Pelabur yang mempercayai ICRC dengan projek ini akan menerima 100 peratus pelaburan mereka kembali, dan walaupun tidak akan ada keuntungan kewangan, kesan kepada komuniti dan impak kemanusiaannya tidak dapat ditandingi.

  Sementara itu, Ketua Kedermawanan di Lombard Odier, Dr Maximilian Martin turut menyatakan pandangannya dalam kenyataan tersebut bahawa inovasi kewangan dan komitmen yang tinggi kepada sebab-sebab kemanusiaan adalah teras kepada DNA Lombard Odier.

  “Kami berbangga kerana telah membantu ICRC untuk membina mekanisme pembiayaan yang benar-benar inovatif dan membawanya ke pasaran.

  Ia menawarkan pembiayaan jangka panjang yang diperlukan untuk berinovasi khususnya dalam penyediaan perkhidmatan kemanusiaan untuk penduduk di negara yang terjejas akibat konflik, meningkatkan produktiviti pekerja kesihatan dan taraf penjagaan kesihatan,” ujarnya lanjut.

  Perjuangan ICRC tanpa batas

  Oleh yang demikian, kenyataan turut menjelaskan ICRC terus berusaha untuk menjana cara kerja baharu dengan membolehkan kolaborasi dan kerjasama merentas sektor kemanusiaan, pembangunan dan swasta, yang mana bertujuan untuk memobilisasikan sebahagian besar pendapatannya daripada kewangan inovatif menjelang tahun 2030. Penderma dan pelabur akan memainkan peranan penting untuk membantu memperbaiki keadaan hidup berjuta-juta orang.

  Ketua Pengarah Kemanusiaan dan Pembangunan, Foreign, Commonwealth and Development Office (FCDO), Nick Dyer, yang turut dipetik dalam kenyataan berkenaan menyatakan FCDO telah menyokong ICRC merentasi pelbagai aktiviti kemanusiaan selama beberapa dekad.

  “Kami berbangga menjadi sebahagian daripada inisiatif luar biasa ini yang telah membawa sektor awam dan swasta bersama-sama untuk mencari cara baharu untuk memacu efisiensi dalam operasi kemanusiaan dan memaksimumkan impak kepada OKU,” tambahnya.

  Sehubungan itu, ICRC telah melancarkan dua projek lain menggunakan mekanisme pembiayaan baharu dalam suku pertama tahun 2022 iaitu menerusi Dana Perubahan Iklim dan Alam Sekitar dan Projek Air Berdaya Tahan Goma Barat

  Dana Perubahan Iklim dan Alam Sekitar ialah projek yang direka untuk menyokong inisiatif alam sekitar dan iklim sepanjang operasi global ICRC.

  Manakala Projek Air Berdaya Tahan Goma Barat pula bertujuan untuk menyediakan akses air bersih dan selamat kepada populasi Goma yang semakin meningkat di DRC, dan model operasi yang mampan dari segi kewangan dalam jangka sederhana hingga lebih panjang.

  Selain itu, berdasarkan HIB berkenaan, ICRC juga sedang mengusahakan satu siri model pembiayaan baharu untuk terus menyokong golongan insan yang terjejas oleh kehilangan upaya fizikal motor khususnya dalam persekitaran yang kurang baik.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Singa baham tuan

  TOKYO, 29 SEPT – Seorang penjaga zoo di taman safari Jepun terbunuh selepas seekor singa dipercayai menyerangnya ketika dia cuba membawa haiwan itu masuk...