Idayu imbau saat bergelar juara AF Megastar

Penyanyi Idayu berkata dia tidak pernah meletakkan sasaran untuk menjadi juara dalam program Akademi Fantasia (AF) Megastar 2017 kerana berada dirinya kerdil berbanding peserta yang lain.

Menurut Idayu atau nama sebenarnya Nur Farah Idayu Yaakob, 35, tujuan dia menyertai program tersebut kerana melepaskan rindu membuat persembahan di atas pentas setelah 11 tahun tidak muncul di kaca televisyen.

“Sebenarnya ketika saya masuk pertandingan itu tak ada pun meletakkan sasaran untuk menjadi juara. Saya antara peserta yang mempunyai latar belakang peserta AF yang tersingkir awal dalam pertandingan.

“Peserta lain pula merupakan peserta finalis atau yang pernah menjadi juara AF. Tapi saya tak kisah sebab masa itu saya fikir nak ambil peluang selepas 11 tahun dah lama tak keluar TV.

“Saya sekadar nak lepas rindu untuk membuat persembahan di atas pentas tapi tak sangka waktu itu ada juga peminat yang menyokong,” kata Idayu kepada mStar.

AF Megastar yang bersiaran pada September 2017 merupakan program realiti yang menggabungkan bekas peserta Akademi Fantasia untuk berebut gelaran juara.

Dalam pada itu, Idayu seronok menjalani ibadat puasa ketika dalam Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) kerana dapat melakukan banyak aktiviti seperti mencuba resipi baharu dan menyanyi semula lagu artis lain.

“Alhamdulillah tahun ini rasa lebih baik daripada tahun sebelum yang saya rasa cepat letih dan dahaga. Mungkin disebabkan Ramadan kali ini hanya berada di rumah.

“Buat masa sekarang, saya tak ada berhadapan dengan masalah pun sepanjang PKP dilaksanakan. Banyak juga aktiviti yang saya boleh lakukan di rumah.

“Antaranya mencuba resipi baharu seperti makanan pencuci mulut. Selain itu, saya ada juga membuat cover lagu jika ada permintaan daripada peminat,” ujar Idayu.

Perlaksanaan PKP bermula sejak 18 Mac lalu dan akan berakhir pada 12 Mei namun kerajaan memperkenalkan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) yang akan bermula pada Isnin. – Agensi