IHF iktiraf 23 jurulatih

Oleh Hasrulraizan

 

BANDAR SERI BEGAWAN, 20 Julai – Negara Brunei Darussalam kini boleh merealisasikan hasratnya menyertai acara bola baling Sukan Olimpik apabila kini memiliki seramai 23 orang jurulatih bola baling Kelas C yang mendapat pengiktirafan Persekutuan Bola Baling Antarabangsa (IHF).

Kejayaan itu mereka capai selepas lulus ujian bertulis dan amali Kursus Kejurulatihan Bola Baling Lesen C IHF 2017 kali pertama anjuran Unit Kejurulatihan dan Pembangunan Sukan, Jabatan Belia dan Sukan, Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan dengan kerjasama Jabatan Pendidikan Kokurikulum dan Persekutuan Bola Baling Brunei (BHF).

Menyempurnakan penyampaian diploma kepada mereka pada Majlis Penyampaian Diploma Jurulatih Bola Baling Kelas C di Bilik Kuliah, Stadium Negara Hassanal Bolkiah itu ialah Pemangku Pengarah Jabatan Belia dan Sukan, Dayang Mariam binti Ulat.

Majlis dimulakan dengan bacaan Surah Al-Fatihah beramai-ramai disusuli dengan ucapan penutup dari Pensyarah IHF, Profesor Risto Buha yang merupakan instruktor utama kursus berkenaan.

Menurutnya, merealisasikan impian bertanding di Sukan Olimpik bermula dari sekarang buat Negara Brunei Darussalam kerana kini mempunyai 23 orang jurulatih bola baling yang berkelayakan.

Dayang Mariam (tengah) bergambar ramai bersama Risto (kiri), jurulatih bola baling tempatan, instruktor kursus, pemain B-12 dan ibu bapa pemain.
Dayang Mariam (tengah) bergambar ramai bersama Risto (kiri), jurulatih bola baling tempatan, instruktor kursus, pemain B-12 dan ibu bapa pemain.

Dengan ramainya jumlah kanak-kanak pada peringkat akar umbi di seluruh sekolah rendah di negara ini, Risto yakin para jurulatih boleh memilih yang terbaik antara yang terbaik untuk dilatih menjadi seorang pemain bola baling bertaraf dunia.

Kanak-kanak adalah elemen terpenting dalam penubuhan sebuah pasukan bola baling yang mampu memenangi pingat emas Olimpik dan hanya jurulatih berkelayakan yang mampu menjadikan kanak-kanak itu seorang pemain yang cemerlang, ujarnya lanjut.

Sehubungan dengan itu Risto menyeru semua pihak terutama sekali pihak kerajaan dan jurulatih supaya berganding bahu membina sebuah pasukan bola baling yang mantap dalam sama-sama mencapai pencapaian tertinggi bersaing di Sukan Olimpik.

Majlis turut diisi dengan tayangan slaid aktiviti yang telah dijalankan oleh para peserta kursus bersama instruktor di sepanjang kursus yang telah bermula pada 25 Februari dan berakhir pada 8 Julai dengan Ujian Amali, disusuli dengan ucapan wakil peserta, Norkhairunnisa binti Haji Matussin dari SR Dato Mohd Yassin.

Hadir sama ke majlis itu ialah pengerusi majlis iaitu Ketua Unit Kejurulatihan dan Pembangunan Sukan, Awang Kifli bin Haji Jaafar, Presiden BHF, Kolonel (B) Haji Hamid bin Haji Nayan dan juga instruktor kursus pelbagai kepakaran dari pelbagai Negara.