IHP bulan April catat peningkatan

BANDAR SERI BEGAWAN, 9 JUN – Indeks Harga Pengguna (IHP) bagi April 2020 meningkat sebanyak 1.9 peratus tahun-ke-tahun berbanding April 2019 yang mana harga makanan dan minuman ringan dan bukan makanan masing-masing mencatatkan peningkatan sebanyak 3 peratus dan 1.7 peratus.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan Jabatan Perancangan Ekonomi dan Statistik (JPES), Kementerian Kewangan dan Ekonomi, di sini, hari ini, peningkatan IHP adalah didorong oleh peningkatan harga dan kos daripada pelbagai barangan dan perkhidmatan (11.3 peratus); perhiasan, peralatan isi rumah dan penyelenggaraan rutin isi rumah (3.3 peratus) dan makanan dan minuman ringan (3 peratus).

Walau bagaimanapun, peningkatan IHP ini diimbangi oleh penurunan harga dan kos perhubungan (1.1 peratus), restoran dan hotel (0.3 peratus), dan pengangkutan (0.2 peratus).

Kenyataan menjelaskan, kenaikan bagi harga pelbagai barangan dan perkhidmatan adalah disebabkan oleh peningkatan harga insurans, manakala, peningkatan harga perhiasan, peralatan isi rumah dan penyelenggaraan rutin isi rumah adalah disebabkan oleh peningkatan harga tekstil isi rumah. Dalam pada itu, peningkatan bagi harga makanan dan minuman ringan adalah disebabkan oleh peningkatan pada harga import sayur-sayuran.

Bagi perubahan bulan-ke-bulan, IHP bagi April 2020 meningkat sebanyak 0.2 peratus berbanding dengan Mac 2020. Indeks makanan dan minuman ringan dan indeks bukan makanan masing-masing menunjukkan peningkatan sebanyak 1.2 peratus dan 0.01 peratus.

IHP mengukur perubahan harga barangan dan perkhidmatan yang dibayar oleh pengguna dalam satu tempoh masa yang ditetapkan dan dikumpulkan setiap bulan.

Senarai barangan dan perkhidmatan dalam IHP adalah berdasarkan maklumat perbelanjaan purata sebuah keluarga yang diperolehi melalui Kajian Perbelanjaan Keluarga. Laporan penuh IHP bagi April 2020 boleh didapati melalui laman sesawang JPES, www.deps.gov.bn.