IHP Julai meningkat 1.5 peratus

Oleh Salawati Haji Yahya

BANDAR SERI BEGAWAN, 26 SEPT – Indeks Harga Pengguna (IHP) mencatatkan peningkatan 1.5 peratus tahun-ke-tahun bagi bulan Julai 2021 berbanding bulan sama pada 2020 dengan harga makanan dan minuman ringan meningkat sebanyak 1.9 peratus manakala harga bukan makanan meningkat 1.4 peratus.

Peningkatan IHP ini didorong oleh peningkatan harga dan kos pengangkutan (7.5 peratus), makanan dan minuman ringan (1.9 peratus) dan restoran dan hotel (1.2 peratus).

Walau bagaimanapun, peningkatan ini diimbangi oleh penurunan harga dan kos pakaian dan kasut (6.1 peratus), perhiasan, peralatan isi rumah dan penyelenggaraan rutin isi rumah sebanyak 2 peratus dan perumahan, air, elektrik, gas dan bahan api lain (0.2 peratus).

Kenaikan bagi harga pengangkutan adalah sebahagian besarnya disebabkan oleh kenaikan harga kenderaan bermotor diikuti oleh tiket penerbangan akibat jadual penerbangan yang terhad.

Harga makanan dan minuman ringan yang meningkat juga adalah disebabkan oleh kenaikan harga makanan seperti daging lembu dan kerbau, ayam, minyak masak, ikan segar dan sayur-sayuran.

Rajah menunjukkan peratusan kenaikan pada Julai 2021. – Gambar serahan JPES

Kenaikan harga daging lembu dan kerbau adalah antara lainnya disebabkan oleh peningkatan kos import, khususnya perkhidmatan pengangkutan.

Bagi daging ayam pula, peningkatan harga antara lain disebabkan oleh kenaikan kos makanan ayam (chicken feed). Manakala, peningkatan harga minyak masak antara lainnya adalah selaras dengan kenaikan harga bahan input seperti minyak sawit.

Sementara kos restoran dan hotel meningkat didorong oleh peningkatan harga menu terpilih bagi katering berkontrak dan juga di restoran dan kafe yang mana peningkatan harga menu terpilih adalah selaras dengan kenaikan harga bahan mentah.

Bagi perubahan bulan-ke-bulan, IHP bagi bulan Julai 2021 menurun sebanyak 0.2 peratus berbanding dengan bulan Jun 2021 yang mana Indeks Makanan dan Minuman Ringan menurun sebanyak 0.03 peratus dan Indeks Bukan Makanan menurun sebanyak 0.3 peratus.

IHP mengukur perubahan harga barangan dan perkhidmatan yang dibayar oleh pengguna dalam satu tempoh masa yang ditetapkan dan dikumpulkan setiap bulan. Senarai barangan dan perkhidmatan dalam IHP adalah berdasarkan maklumat perbelanjaan purata sebuah keluarga yang diperolehi melalui Kajian Perbelanjaan Keluarga.

Laporan penuh IHP bagi bulan Julai 2021 boleh didapati melalui laman sesawang JPES www.deps.gov.bn.