IHP ogos catat peningkatan

Oleh Salawati Haji Yahya

BANDAR SERI BEGAWAN, 22 OKT – Indeks Harga Pengguna (IHP) bagi bulan Ogos 2020 meningkat sebanyak 2.1 peratus tahun-ke-tahun berbanding dengan bulan Ogos 2019.

Manakala harga makanan dan minuman ringan mencatatkan peningkatan sebanyak 2.5 peratus dan harga bukan makanan mencatatkan peningkatan sebanyak 2 peratus.

Menurut kenyataan daripada Jabatan Perancangan Ekonomi dan Statistik (JPES), Kementerian Kewangan dan Ekonomi, di sini, peningkatan IHP ini adalah disebabkan oleh peningkatan harga dan kos pelbagai barangan dan perkhidmatan yang mencatat sebanyak 11.4 peratus, makanan dan minuman ringan mencatat 2.5 peratus dan pengangkutan pula mencatat 1.6 peratus.

Peningkatan IHP ini juga diimbangi oleh penurunan harga dan kos restoran dan hotel iaitu sebanyak 1 peratus, rekreasi dan kebudayaan hanya mencatat 0.1 peratus dan perumahan, air, elektrik, gas dan bahan api lain pula mencatat 0.02 peratus.

Jelas kenyataan itu lagi, kenaikan bagi harga pelbagai barangan dan perkhidmatan sebahagian besarnya adalah disebabkan oleh peningkatan harga insurans, barangan peribadi dan lain-lain perkhidmatan.

Sementara bagi harga makanan dan minuman ringan adalah disebabkan oleh kenaikan harga air mineral dan minuman ringan khususnya minuman ringan non-aerated yang terpilih. Harga import daging yang meningkat dan bekalan sayur-sayuran yang rendah pula adalah disebabkan oleh sekatan penularan wabak COVID-19 yang telah menyebabkan kenaikan indeks tersebut.

Manakala, harga pengangkutan meningkat secara minimum disebabkan oleh harga tiket penerbangan bagi menampung kos operasi dari jadual penerbangan yang terhad.

Bagi perubahan bulan-ke-bulan, IHP bagi bulan Ogos 2020 menurun sebanyak 0.2 peratus berbanding dengan bulan Julai 2020.

Indeks makanan dan minuman ringan pula meningkat sebanyak 0.05 peratus sementara indeks bukan makanan menurun sebanyak 0.2 peratus. IHP mengukur perubahan harga barangan dan perkhidmatan yang dibayar oleh pengguna dalam satu tempoh masa yang ditetapkan dan dikumpulkan setiap bulan.

Senarai barangan dan perkhidmatan dalam IHP adalah berdasarkan maklumat perbelanjaan purata sebuah keluarga yang diperolehi melalui Kajian Perbelanjaan Keluarga.

Laporan penuh IHP bagi bulan Ogos 2020 boleh didapati melalui laman sesawang JPES: www.deps.gov.bn.