Ihsan Kasih DST terus dipertingkatkan

Oleh Yusrin Junaidi

BANDAR SERI BEGAWAN, 15 Mei – Sempena bulan Ramadan, kakitangan DST telah mengunjungi lebih 100 buah keluarga yang kurang berkemampuan di beberapa kawasan di negara ini sambil menyampaikan sumbangan barangan harian.

Kunjungan berkenaan merupakan projek kebajikan Ihsan Kasih DST sejak tahun 2007 selain sebagai salah satu daripada program tanggungjawab sosial korporat untuk membantu komuniti yang memerlukan.

Tahun ini, penyerahan sumbangan di kawasan Ulu Belait dan Tutong telah diadakan sebelum Ramadan lagi dan penyerahan sumbangan di Daerah Brunei dan Muara akan diteruskan sehingga hujung bulan Ramadan.

“Setiap tahun, matlamat kami sentiasa untuk membantu mereka yang memerlukan dari golongan yang kurang berkemampuan, anak yatim, ibu tunggal dan individu istimewa,” jelas Pengurus Kumpulan Perhubungan Korporat DST, Elexsurian Busu.

“Walaupun mengalami kesukaran untuk sampai ke rumah para penerima kerana jalan yang sempit dan jauh, tetapi kami sentiasa disambut dengan meriah dan ini merupakan satu kepuasan bagi kami kerana dapat mengembirakan mereka,” jelas beliau lagi.

DST telah meningkatkan pemberian bantuan daripada 170 buah keluarga pada tahun 2018 kepada 210 buah keluarga lagi tahun ini dengan kerjasama beberapa rakan kongsi seperti Society for Community Outreach dan Training (SCOT), Projek Bina Ukhwah dan Radio Televisyen Brunei (RTB).

Selain itu, beberapa buah agensi kerajaan seperti Jabatan Pembangunan Masyarakat (JAPEM), Majlis Ugama Islam Brunei (MUIB), Program Belia Masjid, hospital, syarikat-syarikat swasta seperti Sabli Food dan Syarikat R&Z Moga Jaya turut menyertai program berkenaan.

Selain Projek Ihsan Kasih, DST juga memberikan sokongan kerja-kerja komuniti melalui projek kerjasama dengan kementerian-kementerian termasuk Tabung Anak Yatim, SMS Brunei Prihatin dan juga SMS Brunei Prihatin untuk Tabung Kemanusiaan Palestin.

Penyerahan sumbangan kepada seorang ibu tunggal di Kampung Pelambayan.