UIA reka medibot kalis jangkitan

KUALA LUMPUR, 13 APRIL – Saintis Malaysia telah mencipta robot berbentuk tong beroda yang mereka harapkan akan dapat meronda ke wad-wad hospital untuk memeriksa para pesakit koronavirus bagi mengurangkan risiko jangkitan ke atas kakitangan kesihatan.

Medibot sejenis robot putih berukuran 1.5 meter tinggi (lima kaki), dilengkapi kamera dan skrin yang membolehkan para pesakit berkomunikasi jarak jauh bersama kakitangan perubatan.

Rekaan yang dibina oleh saintis di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia itu juga dilengkapi dengan peranti untuk memeriksa suhu badan pesakit secara jarak jauh.

Ia adalah dihasratkan dapat membantu jururawat-jururawat dan doktor yang bekerja di wad mengamalkan penjarakan sosial, kata Zulkifli Zainal Abidin seorang anggota pasukan di sebalik penciptaan itu kepada AFP.

Ia menelan belanja kira-kira RM15,000 (AS$3,500) untuk membinanya, dan universiti merancang untuk mencubanya di hospital swasta mereka, yang tidak merawat pesakit virus, kata Zulkifli.

Jika dibuktikan berjaya, saintis-saintis berharap ia boleh digunakan di hospital-hospital kerajaan tempat pesakit COVID-19 dirawat.

Malaysia telah melaporkan 4,817 kes jangkitan koronavirus, termasuk 77 kematian.

Dari Thailand hingga ke Israel, robot-robot telah digunakan dalam mencegah koronavirus, yang telah membunuh lebih 110,000 orang di seluruh dunia.

Ramai yang bergantung terhadap robot kerana ia pejuang yang kalis jangkitan, pantas, efisien dalam memerangi virus tersebut. – AFP

Profesor-profesor kejuruteraan mengusahakan versi prototaip kedua robot perubatan Medibot IIUM yang dibangunkan untuk kakitangan kesihatan dalam merawat pesakit tanpa berisiko dijangkiti koronavirus, di Gombak, Kuala Lumpur pada 13 April. – AFP