Saturday, September 23, 2023
23.7 C
Brunei

  -

  Ikan emas lambang budaya anggun China

  CHINA – Haiwan cantik dan berwarna-warni telah dihargai atas sebab-sebab yang berlainan sepanjang zaman, lapor Xu Haoyu.

  Sebagai khazanah negara, ikan emas telah mengumpul dan merangkum permaidani yang kaya dengan kepentingan sejarah dan budaya.

  Pada zaman dahulu, pegawai, bangsawan dan cendekiawan amat berbesar hati dalam memiliki, membiak dan memerhati ikan emas, menjadikannya sebagai aspek yang menggembirakan dalam kehidupan mereka. Semasa dinasti Ming (1368-1644) dan Qing (1644-1911), terutamanya, ikan emas menjadi unsur hiasan yang amat diperlukan di mahkamah dan taman rumah agam diraja.

  Pada zaman moden, ketika ikan emas diperkenalkan kepada keluarga biasa, ia telah mewakili sumber penting keseronokan budaya dan rohani.

  Berkhidmat sebagai duta kecantikan, ikan emas juga telah menjadi subjek pelbagai bentuk seni, termasuk pakaian, porselin, setem, kerja kaca, wau dan pemotongan kertas. Ikan itu telah berubah menjadi model di hadapan kanta jurugambar dan pari-pari di bawah berus cat air pelukis.

  Ikan emas terkenal dengan gayanya yang anggun, warna cerah dan pelbagai jenis. – Gambar China Daily
  Lebih daripada 10 jenis berlainan dan 800 ikan emas dipamerkan di Istana Putera Kung, Beijing. – Gambar China Daily
  Ekor Rama-Rama Panda mempunyai warna hitam dan putih serupa dengan orang asli Chengdu. – Gambar China Daily
  Gambar China Daily

  Bagi meraikan ulang tahun ke-40 penubuhan Muzium Istana Putera Kung di Beijing, pameran bertemakan ikan emas telah diadakan dari 28 Ogos hingga 10 September. Lebih 10 jenis varieti dan 800 ikan emas individu dari seluruh negara telah dikumpulkan untuk membentuk pemandangan yang menarik. Pada masa yang sama, latar belakang sejarah ikan emas diceritakan dengan jelas menerusi ilustrasi yang kaya, buku sejarah dan artifak budaya.

  Ikan emas terkenal dengan gayanya yang anggun, warnanya yang cerah dan jenisnya yang pelbagai.

  Walau bagaimanapun, jarang diketahui bahawa ikan emas berasal daripada ikan kap crucian liar dengan mutasi genetik dari bandar Jiaxing, di wilayah yang kini dikenali sebagai Zhejiang, semasa Dinasti Song awal (960-1279). Seorang pegawai tempatan bernama Ding Yanzan menemui ikan emas di kolam di barat laut bandar Jiaxing. Dia menamakan lokasi ini Kolam Ikan Emas dan membina sebuah rumah untuk membiaknya, yang kemudiannya menjadi tempat menarik.

  Disebabkan kos mahal yang dikaitkan dengan pembinaan kolam ikan, memelihara ikan emas pada mulanya merupakan aktiviti mewah yang eksklusif untuk golongan bangsawan dan pegawai kaya. Ia kemudian semakin popular dalam kalangan sarjana dan sasterawan.

  “Ikan emas diiktiraf sebagai simbol keanggunan sejak ia memasuki istana maharaja.

  “Semasa dinasti Ming dan Qing, ikan emas dihantar di sepanjang Terusan Besar untuk sampai ke Beijing, yang dikhaskan untuk istana maharaja. Tanda-tanda penghunian ikan emas boleh ditemui dalam sejarah Kota Larangan, khususnya di Istana Yanxi,” kata He Chuan, seorang penyelidik di pusat pengembangan teknologi perikanan Beijing Biro Pertanian dan Hal Ehwal Luar Bandar Beijing.

  Menurut catatan sejarah, terdapat 279 jenis ikan emas di sana semasa Dinasti Qing.

  Di peringkat global, ikan emas telah diperkenalkan dari China kepada Jepun pada tahun 1502 semasa Dinasti Ming dan sampai ke Eropah antara abad ke-17 dan ke-18, sebelum tersebar ke Amerika Syarikat dan kemudian ke seluruh dunia. Melalui pembiakan terpilih oleh beberapa generasi rakyat di China, Jepun dan Eropah, lebih daripada 250 varieti unik telah dihasilkan, masing-masing mempunyai warna tersendiri, bentuk sirip, ciri mata dan jenis badan.

  Dalam pameran ini, pengunjung juga dapat melihat bagaimana ikan emas China telah berkembang di negara-negara seperti United Kingdom dan Thailand.

  Pengkaji mendakwa bahawa British, sebagai contoh, menghargai sifat primitif haiwan itu dan mereka berhasrat untuk menjadikan ikan emas kekal anggun seperti semasa Dinasti Song.

  “Walaupun ikan emas yang kami hantar pada mulanya mempunyai badan yang montok dan ekor seperti kelopak, orang Inggeris akhirnya berjaya membiak secara terpilih dalam bentuk dengan badan langsing dan ekor yang memanjang,” katanya.

  “Orang ramai akan membentuk ikan emas mengikut estetika tempatan, latar belakang budaya dan konteks. Ini membawa kepada variasi dalam warna dan bentuk ekor ikan emas itu,” tambahnya.

  Beijing mempunyai tradisi lama dalam pembiakan dan penghargaan ikan emas.

  Pameran itu mencipta semula rumah halaman tradisional yang dikenang oleh orang asli Beijing lama. Varieti seperti Redcap Oranda berenang santai bersama ikan mas Pearlscale di lembangan tanah liat tradisional tempatan, menggeleng-geleng kepala dan mengibas-ngibaskan ekor.

  Ikan emas Pearlscale bersaiz lebih kecil mempunyai sisik yang berbonjol seperti limau, menyerupai mutiara yang tertanam dalam badannya. Bentuk keseluruhan ikan yang bulat dan montok juga menyerupai mutiara yang besar. Redcap Oranda, sebaliknya, berkongsi ciri makroskopik biasa dengan haiwan tradisional burung jenjang dengan jambul merah.

  Dengan kulit yang menonjol pada kepalanya dan badan putih bersih, varieti ini sangat digemari oleh sarjana dan cendekiawan.

  Pameran itu juga menampilkan kawasan khas untuk mempamerkan jenis ikan emas popular yang kini boleh didapati di pasaran, serta beberapa yang jarang dilihat.

  Sebagai contoh, ikan emas Ranchu, yang mempunyai persamaan dengan lembu tenusu dan Ekor Rama-rama Panda, yang mempunyai warna hitam-putih serupa dengan orang asli Chengdu yang suka dipeluk.

  “Kepelbagaian ikan emas sebenarnya mendedahkan budaya kita. Singa, harimau, naga, bangau dan sebagainya, semuanya adalah haiwan bertuah yang mewakili simbol budaya tertentu,” jelasnya. “Sebagai contoh, singa melambangkan kekuatan yang boleh mengusir roh jahat, kuasa agung dan tuah.

  “Kami menggambarkan simbol budaya ini pada rupa ikan emas dan menerusi pembiakan terpilih, kami mempersembahkan kepelbagaian jenis ikan emas ini kepada dunia. Ini benar-benar karya seni yang dihasilkan oleh artisan Cina, milik budaya kami sendiri.” – ANN/China Daily

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...