Saturday, April 13, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Ikan paus sesat ditemui mati

  TOKYO, 22 FEB – Seekor ikan paus sepanjang kereta api yang mati selepas sesat ke pelabuhan di Osaka bulan lepas ditetapkan untuk dikuburkan sehingga ia secara semula jadi menjadi spesimen rangka untuk muzium tempatan.

  Ini merupakan tahun ketiga berturut-turut ikan paus terdampar di kawasan itu, di mana ia telah menimbulkan persoalan tentang sebab dan kos untuk mengendalikan insiden tersebut.

  Haiwan itu dipercayai paus jantan dengan kira-kira 12 meter panjang dan berat dianggarkan 20 tan, dan sebelum itu dikesan di Pelabuhan Sakai Semboku pada pertengahan Januari.

  Ia sejak itu dikesan di beberapa lokasi di Teluk Osaka, sehingga Ahad lalu, apabila seorang kapten bot melaporkan kepada pengawal pantai ikan paus itu tidak bernafas lagi. Pegawai wilayah dan pakar menaiki bot untuk memeriksa ikan paus itu dan mengesahkan kematiannya Isnin lepas, mungkin disebabkan kelaparan.

  Pegawai Osaka telah memutuskan untuk menanam ikan paus mati itu di bahagian kompleks pelupusan sisa industri berhampiran selepas pakar hidupan laut menjalankan bedah siasat, mengumpul sampel untuk menentukan punca kematian ikan paus itu, kata Pegawai Jabatan Alam Sekitar wilayah, Toshihiro Yamawaki.

  Rakaman televisyen menunjukkan paus mati itu diangkat dengan berhati-hati oleh kren dan diangkut ke tapak perkuburan, di mana ia akan kekal di bawah tanah selama beberapa tahun sehingga ia menjadi rangka secara semula jadi. Pegawai kemudian akan menggali dan mendermakannya kepada muzium tempatan. – AP

  Seekor paus disahkan mati terapung di Teluk Osaka di bandar Sakai, barat Jepun, pada 19 Februari. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Banjir terburuk landa di Kazakhstan

  POKROVKA, 12 APRIL - Salji dan ais yang mencair dengan pantas telah menyebablan sungai-sungai di utara Kazakhstan dan sempadan di Rusia mencatatkan paras yang,...